Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Genremix som lockar till sträckläsning

I sin trilogi har Sandén förenat element från tv-serier som ”Arkiv X” med såväl svenska folksägner som klassisk hjältefantasy, skriver HP:s recensent.

BÖCKER UNG

Mårten Sandén: "De dödas imperium" (Rabén & Sjögren)

Jannike Faltin, förre detta värsting men numera agent hos Byrån för Särskilda Efterforskningar, en hemlig organisation som sysslar med att utreda övernaturliga händelser, är redo för sitt farligaste uppdrag hitintills.

Nu tvingas hon ut på en resa genom både tid och rum, för att spela en nyckelroll i skeenden vars utgång kan påverka hela världshistorien. Men inte nog med det, hennes egna känslor och förhoppningar kommer att utsättas för svåra prövningar när ödet visar sig ha obehagliga överraskningar i beredskap åt henne.

”De dödas imperium” är den tredje och avslutande delen i Mårten Sandéns trilogi om Jannike Faltin. Serien började med ”Den femte systern”, som Augustprisnominerades 2008, och följdes av ”Det viskande barnet” som utkom förra året.

I sin trilogi har Sandén förenat element från tv-serier som ”Arkiv X” med såväl svenska folksägner som klassisk hjältefantasy. En genreblandning som kan låta avskräckande men som känns helt självklar när man börjar läsa.

Precis som sina föregångare är ”De dödas imperium” välskriven, lättläst och originell. Men framför allt är den fantastiskt underhållande. Sandén har ett starkt driv i sin berättelse och handlingen är väl genomtänkt. Som läsare bör man vara observant även på små detaljer, vilka ger välplacerade ledtrådar.

Jannike Faltin är dessutom en tilltalande hjältinna, mycket kaxig men också godhjärtad, och en mästare på att både försätta sig i och klara sig ur knepiga situationer. Lite som en fantasylitteraturens svar på Lisbeth Salander.