Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Fyllerist i golfbil var ångerfull inför rätta

  Två fyllekörningar samma natt med samma golfbil är uppenbart lagtrots, anser åklagaren. Nu riskerar ägaren fängelse.

  Uppriktig och mycket ångerfull. Så kan man kort beskriva golfbilsägaren som stoppades kraftigt berusad två gånger av polisen samma natt i början av juli i sin golfbil, när han framträdde i tingsrätten.

  – Jag ångrar mig bitter. Men jag kan ju inte be om förlåtelse, för jag har ju varit så in i helsike dum, konstaterade han när tingsrättens ordförande lät honom tala fritt.

  Åtalet gäller både två fall av grovt rattfylleri och två fall av olovliga körningar. Den 65-årige mannen saknar körkort för golfbilen och hade 0,83 respektive 0,94 milligram alkohol per liter utandningsluft vid provtagningarna. Det motsvarar ungefär det dubbla värdet om man i stället hade använt sig av det äldre mätsystemet där berusning angavs i promille i blodet.

  Familjen hade haft gäster och 65-åringen hade druckit alkohol både under lunchen, på eftermiddagen och på kvällen. Enligt utredningen har han inga problem med alkoholmissbruk och förklarade i rätten att något liknande kommer aldrig mer att hända.Det stämmer bestämt i fallet med golfbilen. Åklagaren yrkar på att den ska förverkas. Mannen fick den i gåva efter sin far och använder den knappt.

  – Jag spelar inte golf, jag hade haft den utlånad hela sommaren och fick tillbaka den dagen före händelsen, berättade mannen.

  Själva körningarna skedde på relativt lågt trafikerade sträckor. Sammanlagt tog sig 65-åringen ungefär 700 meter vid det första tillfället strax före midnatt. Då skulle han köra hem.

  – Tanken flög i mig, det var ju inte särskilt långt.

  Polisen stoppade dock honom, han fick blåsa och gå hem. Två timmar senare skämdes 65-åringen över golfbilen som stod illa parkerad. Han bestämde sig för att gå dit och parkera den lite bättre.

  – Jag skulle knuffa den men orkade inte. Jag tänkte köra fyra fem meter, men så flög tanken i mig att det var ju ganska nära hem. Bara 300 meter.

  Just då kom polisen igen.

  I sitt slutanförande lyfte åklagare Tommy Svensson fram de förmildrande faktorer som rätten ska bedöma i fallet, som att golfbilen bara kan köras i låga hastigheter och att den framfördes på i det närmaste trafiktomma gator.

  Men när han summerade saken kom han ändå fram till att 65-åringens agerande innebar ett uppenbart lagtrots. Två körningar samma natt, utan körkort och med hög berusningsgrad innebar att han därför yrkade på ett fängelsestraff i första hand.

  Som alternativ går åklagaren med på en villkorlig dom i kombination med samhällstjänst. 65-åringen hade inga invändningar:

  – Jag har inget mer att säga.

  Dom meddelas om en vecka.

  Läs även: Miljonär åtalas för färd i golfbil