Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Fritidsboende på Tylön ifrågasätts av ornitologer

  Fyrvaktarbostaden på Tylön ska hyras ut som fritidsboende under sommaren. Paul Lundin, som har restaurang Salt, har slutit avtal med Statens fastighetsverk om att driva verksamheten på ön.

  I en bygglovsansökan till Halmstads kommun ansöker Fastighetsverket om ändring av användningen från fyrvaktarbostad till fritidsboende. Tidigare har fastighetsverket talat om vandrarhemsverksamhet på ön, men så blir det inte.

  - Det blir inget vandrarhem på Tylön. Vi har hyrt ut fyrvaktarbostaden till två personer som i sin tur kommer att hyra ut av två av de tre lägenheterna i fyrvaktarlängan. En lägenhet ska de kunna använda själva för att vara på ön och ha uppsyn över uthyrningen säger Anders Eydal, förvaltare på Statens fastighetsverk.

  - Vi tänker hyra ut under kortare perioder, men inte på daglig basis eftersom det blir knepigt med transporterna. Vi kommer att köra hyresgästerna fram och tillbaka om de inte har egen båt, säger Paul Lundin som tillsammans med Evalena Åkesson har skrivit hyreskontrakt med fastighetsverket.

  Någon samordning med restaurangen på Tyludden blir det inte.

  - Nej, det är två separata bolag, men om någon har specialönskemål om att fira bröllop, eller liknande, där kanske det kan ordnas. Annars är det självhushåll som gäller. Vi tar ut färskt vatten åt dem som hyr eftersom det inte finns något dricksvatten där, säger Paul Lundin.

  Sveriges ornitologiska förening, SOF, har fått yttra sig över bygglovsansökan och föreningen har bland annat synpunkter på rubriceringen ”ändrad användning” eftersom Tylön avbemannades redan i slutet av 1960-talet och fyrvaktarbostaden redan under en längre period fram till slutet av 1990-talet användes som fritidsboende.

  ”SOF anser att det inte är acceptabelt att en ansökan av detta slag är så oklart formulerad. Risken finns att det leder till en utveckling som inte är önskvärd på ön. Tylön har mycket stora kvaliteter som fågelö och är synnerligen skyddsvärd”, skriver föreningen i sitt yttrande över bygglovsansökan.

  Läs mer i tisdagens Hallandsposten