Minnesord: Karl Grunewald

ANNONS
|

Förre överinspektoren och medicinalrådet Karl Grunewald, född i Oskarström år 1921, avled 15 juni efter en tids sjukdom.

Karl Grunewald är den enskilda person i Sverige, som betytt mest för att utveckla samhällets omsorger för personer med utvecklingsstörning. Hans insatser kommer att uppmärksammas på många sätt.

På 1950-talet i Oskarström hörde jag talas om en familj Grunewald, som bott där. Orten var flerkulturellt samhälle redan i början på 1900-talet. Jutefabriken, som startades i slutet av 1800-talet, värvade kunniga medarbetare i Tyskland för att bygga upp verksamheten. Där uppstod en katolsk församling och där byggdes ett missionshus. Till det senare hörde Karl Grunewalds familj och i det samhället tillbringade Karl sina första sex-sju år.

ANNONS

Inte anade jag då att en ur Grunewaldfamiljen skulle komma att betyda så mycket för mig och min blivande familj.

I mitten på 1960-talet konstaterades att vår yngsta dotter, Brita, hade en hjärnskada, en utvecklingsstörning. Det ledde till ett livslångt engagemang i Föreningen för Utvecklingsstörda Barn, Ungdomar och Vuxna (FUB) och därmed kom våra vägar att korsas åtskilliga gånger. Han var ett stort stöd för oss FUB-aktiva anhöriga under vår samverkan med ansvariga landstingspolitiker.

Efter Karls pensionering, och min, har jag haft många personliga kontakter med Karl. Det har varit stimulerande att höra hans spänstiga stämma i telefonen när han velat fråga om något i FUB:s historia, som jag skulle kunna känna till. Samtidigt kan det ha varit tillfälle att förmedla nyheter från Nissans stränder och om Missionshuset öde. I svåra livssituationer visade han sin medkänsla och omtänksamhet.

Jag känner en stor saknad.

En ”Karl Grunewalds plats/gata” i Oskarström vore ett värdigt sätt för Halmstads kommun att minnas en man som för alltid har skrivit in sig i svensk och internationell social historia.

ANNONS