Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

På tillfälligt besök. Familjen Hussein anlände till Björkliden i Knäred i natt. Lokalerna gjordes snabbt om till ett transitboende för flyktingar.

Flyktingar blixtinhysta på Björkliden i Knäred

Björklidens gymnasium i Knäred har i ett slag förvandlats till ett flyktingboende. Natten till torsdag anlände 56 flyktingar till Knäred. Fler är på ingång. Det har gått snabbt, konstaterar kommunchefen Nils Danred.

– Vi fick informationen i går kväll (onsdag) att Migrationsverket hade teckat ett avtal med Jokari AB, Bert Karlssons bolag, om att öppna ett flyktingboende på Björkliden, säger Danred.

Sedan dröjde det bara några timmar innan de första 56 flyktingarna bussades in.
– Det var vid 02–03-tiden på natten. De kom direkt från Migrationsverkets lokaler i Malmö. Inom kort kommer ytterligare 44 personer, säger Johan Mårtensson som är biträdande verksamhetschef för Jokarjo.

Mårtensson förklarar att det rör sig om ett transitboende för personer som ännu inte hunnit söka asyl. Avtalet, som omfattar 100 sängar på det före detta äldreboendet Björkliden, gäller i nuvarande skede fram till början av oktober.

– Men vi hoppas på en förlängning, säger Johan Mårtensson.
Det råder en lugn stämning när HP besöker Björkliden på tidig eftermiddag.

Flyktingarna, som alla är från Syrien, försöker göra sig hemmastadda efter sin långa färd.
– Vi har åkt i 12 dagar, berättar unga Lorin Hussein och räknar upp en lång rad platser och länder som hon och familjen passerat.

– Saloniki, Makedonien, Serbien, Kroatien, Bulgarien, Österrike, Tyskland och Sverige. Min syster är sjuk och kan inte gå. Vi har fått bära henne, berättar hon.
Lorin Hussein och hennes övriga elva familjemedlemmar är syriska kurder.
– Vi vill komma till Malmö, säger Lorin Hussein.

Det märks att familjen inte var beredd på att hamna på en liten ort. De vill till en stad, inte minst för att söka läkarvård för sin flicka som har ett funktionshinder.

– Min syster behöver komma till sjukhus. Här finns ingen doktor, konstaterar Lorin Hussein.

HP har under torsdagen förgäves sökt Inger Reinfeldt, som är rektor och verksamhetschef för Björklidens särgymnasium.

Läs även: Kommunen och föreningarna går samman