Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Gillar Laholm. För tionde året i rad har den danske försäkringsmannen Steen Knudsen arrangerat en fiskeresa till Laholm, helt utan egen vinning. I år har han sällskap av frilansjournalisten Søren Benthin och kameramannen Knud Grænge Mortensen. De vill ha svar på frågan ”Hvorfor fanden gør du dette?”.

Fiskeresa till Laholm blir danskt tv-inslag

För tionde året i rad arrangerar försäkringsmannen Steen Knudsen en fiskeresa från Danmark till Laholm. Ett danskt tv-team följde med för att ta reda på varför.

I lä för snålblåsten och duggregnet har Steen Knudsen dukat upp lunch i stugan nere på Gröningen. Skaldjur, dansk ost, öl och snaps. Nu väntar han bara på att de andra ska slita sig från fisket och sätta sig till bords.

För tionde året i rad har Steen fyllt en buss med 50 fiskeintresserade danskar och styrt mot Laholm där gänget inkvarterar sig på vandrarhemmet. Ungefär en tredjedel av deltagarna har varit med varje år, resten byts ut från gång till gång.

I år har de sällskap av ett danskt tv-team som ska göra ett inslag för programmet Fiskemagasinet som går på DR4. Medan de väntar på lunchen passar frilansjournalisten Søren Benthin och kameramannen Knud Grænge Mortensen på att fästa en mikrofon på Steen och göra en kort intervju.

Första frågan går rakt på sak: ”Hvorfor fanden gør du dette?”

Allt började för drygt tio år sedan när Steen Knudsen besökte turistmässan i Köpenhamn. Han snubblade över Hallandsås monter där sportfiskenestorn och tillika fisketillsynsmannen John-Eric Derehed satt och knöt fiskeflugor. På så sätt fick Steen upp ögonen för fisket i Lagan och under de tio år som har gått har han aldrig haft problem att fylla bussen. Laxen är mest en ursäkt för att komma iväg.

– Det sociala är 75 procent. Vi har fri bar i bussen, dragspelsmusik, vi sjunger visor och tittar på fiskefilmer, berättar han.

Den som fångar den största laxen belönas med en meterhög pokal. Som mest har danskarna fångat 19 laxar, förra året blev det bara en enda fisk.

Steen hoppas att fler danskar får upp ögonen för fisket i Lagan i och med det halvtimmeslånga tv-inslaget.

– Det är kanonreklam för Laholm, att köpa en halvtimme på dansk tv skulle kosta miljontals kronor.

Reportern Søren Benthin som känner Steen sedan tidigare tycker att det i fiskeresan finns en historia värd att berätta.

– Vi vill berätta att en och en halv timme från Köpenhamn finns fantastiskt laxvatten. Men även om fisket är en röd tråd är grundberättelsen ”gamle mænd som samles og hygger sig”. Om de fångar fisk är de glada, om de inte fångar fisk är de lika glada. Varför har Steen gjort det här i tio år?

Framför kameran ger Steen till slut svar på frågan.

– För att jag tycker det är roligt.

Programmet kommer att sändas någon gång under vintern. Fiskemagasinet har mellan 300000 och 500000 tittare.