Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Fem frågor till Tove Lindgren-Jansson...

...som går på Sannarpsgymnasiet i Halmstad och har vunnit en resa till Budapest i tävlingen Ungt Kurage. Tävlingen anordnas varje år av Raoul Wallenberg Academy och går ut på att visa civilkurage för ett medmänskligt samhälle och skicka in en beskrivning av vad man gjort.

Hur känns det att du vann?

– Det är jätteroligt, verkligen. Min lärare tipsade mig om tävlingen och jag tänkte ”varför inte?” och skickade in mitt bidrag. Och så visade det sig nu att jag vann!

Kan du berätta om ditt bidrag?

– Det finns en klass på vår skola där det går flyktingar som inte pratar så bra svenska. Jag föreslog att våra klasser kunde träffas och prata med varandra. Jag tror att främlingsfientliga människor tror att vi är så olika människor från till exempel Mellanöstern. Men när vi satt ner och pratade med dem visade det sig att vi drömde om samma saker.

Var kommer ditt engagemang?

– Min samhällslärare har varit en stor inspirationskälla för mig. Dessutom har jag själv studerat i Spanien där jag fick känna på hur det är att bo i ett land där man inte kan språket så bra. Jag upplevde inte att det var lika främlingsfientligt där som jag tycker att det är i Sverige. Det inspirerade mig.

Har du några tips på hur man kan få andra människor att känna sig sedda?

– Det kan räcka med att säga hej till någon. Och så kan man intressera sig och visa öppenhet för andra människor.

Vad har du för förhoppningar om Budapestresan?

– Jag vet inte riktigt vad vi ska göra där, vi har inte fått så mycket information än. Jag vet att jag ska få träffa de andra vinnarna och att vi ska gå på lite guidade turer och sådant. Jag ser fram emot att få större erfarenheter i hur man kan göra skillnad för andra människor.