Paradgatan. Bilden på Storgatan i Halmstad lockar fram många minnen. Bild: Bildstationen
Paradgatan. Bilden på Storgatan i Halmstad lockar fram många minnen. Bild: Bildstationen

Storgatan – en vandring i A.W. Angels fotspår

Försommarkväll på Storgatan i början av 1950-talet. Klar himmel och sol, men att döma av de fåtaliga vandrarna är det inte särskilt varmt. Det första jag frapperas av på bilden är bollen på den stenbelagda gatan. Tack vare den har den okände fotografen tagit bilden i en ovanlig, men trevlig vinkel. Den gamla gatstenen, polerad av åratals användning, lyser upp och ger karaktär av paradgata.

ANNONS
|

På vänster sida av Storgatan ser vi först Janne Nilssons Ur, och klockan utanför affären visar 19:20. Efter hans affär kommer Sagers Bokhandel och de skyltar med en penna i jätteformat. Jämte penna synes en vit stjärna och den förtäljer nog alla pennkonnässörer att det är en ”Montblanc”, pennornas ”Rolls Royce”, som i dag har ett pris på omkring 3 500–4 000 kronor. Affären norr om Sagers innehas av den välkände Halmstadfotografen Stig Hartman, som under många år har förevigat staden med sina fina foton. Därefter kommer en affär för damerna, nämligen Parfymeri Vouge och efter porten till Drottning Kristina-passagen har vi Hanssons Järn. Efter detta kommer korsvirkeshuset som de flesta känner som Lerlaxen och i detta hus fanns Hemgårdens Resandevåning.

ANNONS

I det lilla huset efter korsvirkeshuset finns en affär med anor från 1840-talet, nämligen A.W. Angel, som hade de mesta inom husgeråd, lampor och annat som behövs i ett hem. A.W. Angel var en mycket välkänd person i Halmstad och jag ska därför berätta lite mer om honom. Något av åren i början av 1850-talet upptog J.O. Angel sin brorson Anton Wilhelm Angel till medarbetare i affären och då J.O. Angel avled år 1858 blev affärens skötsel lagd i den då endast 19-årige Anton Wilhelm Angels händer. Efter inträdd myndighetsålder övertog emellertid Anton Wilhelm Angel affären och han inregistrerade den 26 mars 1860 firmanamnet A.W. Angel.

Den tidsrymd av cirka 50 år under vilken A.W. Angel verkade som köpman i Halmstad har betytt oerhört mycket för stadens utveckling. Han stod ständigt i främsta ledet bland de framsynta män som då verkade i Halmstad och han sparade sig ej då det gällde att sätta i gångnya företag eller utföra något annat till samhällets gagn. Bland de större företag som räknar A.W. Angel bland sina stiftare kan nämnas: Halmstads Nya Verkstads AB, Skandinaviska Jutespinneri & Väveri AB, Oskarström, Nissaströms AB och järnvägen Skåne-Halland, numera Västkustbanan.

A.W. Angel var tysk vice konsul, tillhörde riksdagen åren 1882–1884, landstinget, stadsfullmäktige med mera. Efter konsul Angels död år 1909 ombildades firman till aktiebolag. Konsul A.W. Angel tillsammans med Carl Fredrik von Sydow, fabrikör Isak Wallberg och stadsläkare Johan Nordström bildade en fyrklöver, som kallades Halmstads fyra kungar och som under några decennier under 1800-talets andra hälft regerade staden. Fyra mycket duktiga herrar som kunde konsten att få saker och ting uträttade.

ANNONS

Så tar vi ett litet skutt framåt till det gamla Bankpalatset på Storgatan 31 i hörnet med Bankgatan. Här öppnade Hallands Enskilda Bank 1883. På huset syns skylten Hotel och det är Hotel Halmstad som residerar här. Går vi så över till andra sidan Storgatan syns Halmstads färghandel där min mor arbetade ett antal år på 1930- och 40-talet. Därefter kommer Nyströms, som sålde specerier, kolonialvaror och viktualier och här brukade mor min handla på lördagarna. Som liten grabb fick jag ofta följa med på inhandlingsrundan och jag kan fortfarande komma ihåg den goda doften av kaffe och kryddor i Nyströms affär.

Efter Nyströms kommer Kirsten Muncks hus med Falkens mattor och textiler. På andra sidan Bastionsgatan fanns Norrs Skoaffär för damer. Det tornprydda huset därefter, ”Tvisten hus”, känner de flesta igen som Norre Kavaljeren. Huset är från 1620-talet och har även inrymt rådhus, skola och systembolag.

Mycket är sig likt i dag, men för drygt 60 år sedan var det en annan tid och ett annat liv på både gott och ont.

ANNONS