Pernilla tar sikte på att nå toppen

Utan fjällvana men med blodsockermätare ska Pernilla Johansson, tillsammans med 29 andra ungdomar, bestiga Kebnekaise. Syftet är att uppmärksamma sjukdomen diabetes och samla in pengar till forskning.

ANNONS
|

Vi har bestämt träff på toppen av Halmstads högsta berg: Galgberget. På de olika stigarna här traskar 19-åriga Pernilla Johansson omkring flera dagar i veckan för att hålla igång konditionen och öva inför det stora äventyret som väntar henne och 29 andra ungdomar nu i helgen. De flesta har inte träffats förut men de har en sak gemensamt: Diabetes typ 1.

– Diagnosen fick jag som sjuåring. Jag minns inte så mycket från den tiden, bara att jag undrade när jag skulle bli frisk. Diabetes är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna som drabbar barn men det pratas inte så mycket om det och tyvärr finns det många barn som skäms över sin sjukdom och försöker dölja den.

ANNONS

Pernilla har aldrig skämts över sin diabetes. Hon visar glatt upp sin blodsockermätare, "inga fler stick i fingrarna", och berättar att hon hoppas att projektet som hon är delaktig i, #KEB17, ska bidra till att öka kunskapen i samhället om diabetes.

– Det finns så mycket fördomar, till exempel att det handlar om att jag äter för mycket godis. Jag ser ibland på tv hur de pratar om diabetes men inte gör skillnad på typ 1 och 2, det är ju helt olika saker.

#KEB17 går av stapeln i veckan och målet är att få 30 unga människor, i åldern 18-35, att ta sig hela vägen upp till Kebnekaises topp via den östra sidan med dess glaciärer och klättringsmoment. Av över 100 sökande var Pernilla Johansson från Halmstad en av de som valdes ut för att delta. Ändå har hon ingen vana av fjällvandring och bergsbestigning.

– Jag är egentligen ingen "frilufsare", min enda relation till fjällen är att jag har åkt mycket skidor med familjen. Men det är många av oss som åker som saknar erfarenhet. Jag tycker att det ska bli jättekul!

Under våren har hon träffat och tränat ihop med några av de som ska med på #KEB17.

ANNONS

– Det är väldigt kul att träffa andra med diabetes och känna att "de förstår mig!".

Nervös är hon inte, trots att bergsbestigning kan vara extra tufft för någon med diabetes.

– Det blir en utmaning att hålla blodsockret stabilt när man är igång en hel dag men Joanna Olsson, som är projektledare, har skickat ut ett träningsschema som jag har gått efter för att förbereda mig. Det trappas upp hela tiden och nu handlar det mycket om att öva på att vara aktiv i flera timmar. Så nu har jag gått in mina nya skor.

Träningen har pågått sedan början av året, då Pernilla fick veta att hon skulle få följa med. Men även tidigare har hon tyckt om att röra på sig och vara aktiv.

– Jag tränade konståkning i 12 år, flera dagar i veckan. Efter studenten slutade jag men det är roligt att fortsätta hålla sig aktiv på något sätt.

Mest ser hon fram emot att få se den omtalade fjällnaturen med egna ögon och att känna stoltheten över att ha tagit sig upp på "Sveriges tak".

– Om jag får mersmak av detta så är jag lite sugen på att vandra i Norge, kanske på Trolltungan eller Lofoten.

ANNONS

Nu på torsdag går planet från Malmö och själva bergsbestigningen blir av på torsdag eller fredag, beroende på vädret.

– Jag hoppas att vädret blir okej. Men jag är inte så orolig, jag känner mig faktiskt ovanligt lugn. Egentligen är det inte likt mig att hoppa på ett sådant här projekt och göra något helt nytt. Min familj blev först förvånad, "va, ska du?". Men jag kände direkt när jag hörde talas om resan att "ja, jag bara gör det".

Lite om: Pernilla Johansson

Ålder: 19 år.

Bor: Lund, men uppvuxen i Halmstad.

Familj: Mamma, pappa, tvillingbror och lillebror i Trönninge.

Gör: Utbildar sig till röntgensjuksköterska på Lunds universitet och arbetar på Halmstads sjukhus under sommaren.

Fritid: Gillar att träna och träffa kompisar.

Lite om: #KEB17

Projektet #KEB17 genomförs av Ung diabetes, som är Svenska Diabetesförbundets ungdomsråd och vänder sig till diabetiker mellan 15 och 30 år. Tillsammans med äventyraren Ola Skinnarmo, vårdpersonal och guider ska 30 ungdomar i augusti bestiga Kebnekaise, Sveriges högsta berg. Syftet med projektet är dels att uppmärksamma sjukdomen och samla in pengar till Life for a Child och Diabetesfonden, dels att inspirera andra med diabetes och "visa att vi är större än våra toppar och dalar". Insamlingen finns på Charitystorm under namnet Keb-17. Målet är att få in 209 700 kronor eftersom toppen är 2097 meter hög.

ANNONS