KÅSERI: Om het mat, Doug Sahm och nätfunderingar

Frugan bjöd på hemlagad amerikansk middag på balkongen häromdagen, en ovanligt solig dag med blå himmel och inte ett moln i sikte. I alla fall under ett par timmar.

ANNONS
|

Det smakade hett som i Texas – fajitakryddat kycklingkött med tacoskal och het sås, guacamole, strimlad sallad med tomater, majskorn, tacosås, tortilla, chunky salsa och lite till som fick smaklökarna att jubla. Receptet hade hon googlat hem från nätet. Jag kompletterade måltiden genom att servera några passande låtar med Doug Sahm och hans Texas Tornados. Bland annat hörde vi ”Guacamole”, ”Adios Mi Corazon”, ”Ta Bueno Compadre”, ”Bailando” och flera andra heta saker som höjer stämningen när helst man hör dem.

Jag hämtade hem musiken på samma sätt som frugan hade plockat hem recepten. Och på den vägen är det. Man googlar dagligen så fort man behöver veta något eller göra något som kräver kunskaper man inte har.

ANNONS

De flesta diskussioner kan numera avslutas med att avgörande fakta letas upp på internet och läggs på bordet utskrivet i A4-format. Känner man sig lite småkrasslig, kan man googla symptomen och sen är det bara att välja. Är jag sjuk? Ska jag besöka Vårdcentralen? Google ger tips.

Googlandet kommer naturligtvis att mer och mer förändra tillvaron på olika sätt. Vad ska man ha en skivsamling till, när alla låtar man vill höra kan plockas ner från nätet på några sekunder? Samlingen, som fyller meterlånga hyllor i flera våningar med cd-skivor, LP- och EP-plattor, singlar och gamla 78-varvare, behövs ju inte.

När man inser detta, då ligger det nära till hands att undra vad man ska ha stora utrymmeskrävande bokhyllor till. Hyllorna dignar av allt från tjocka uppslagsverk till tunna pocketromaner. Söker man till exempel ”Doug Sahm” i Bonniers Uppslagsbok, utgiven 2007, omfattande 1 140 sidor, finns han inte omnämnd ens med en kort rad. IBra Böckers nöjeslexikon, totalt 14 inbundna böcker om vardera 255 sidor i stort format, får man däremot veta att Doug Sahm skrev låten ”Meet Me In Stockholm”, som blev en hit i Sverige 1983.

Så mycket mer finns inte om Doug där. Varför han intresserade sig så starkt för Sverige får vi inte veta när vi går den här vägen. Googlar vi istället kommer det fram hur mycket material som helst.

ANNONS

Så jag sitter där i solnedgången, njuter av god mat och hör i bakgrunden några riktigt bra låtar som jag har plockat hem för att de förgyller kvällen.

Och jag funderar över hur internet ser ut om några år. Växer det? Kan det förstöras av organisationer som är ute efter mer makt? Eller blir nätet en lekplats i långt större format än det är idag?

Man kanske ska behålla bokhyllorna. Och fortsätta samla på plattor.

Man vet ju vad man har i sin skivsamling. Men inte vad man får.

ANNONS