Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

KÅSERI: Uppgiven spaning efter den sommar som redan flytt

Kommer du ihåg någon sommar som har varit sämre än den som fortfarande pågår?

Har du sett solen mer än någon liten stund då och då? Dagarna har varit gråa och blåsiga, temperaturen i luften har bara i undantagsfall klättrat upp till över 20 grader. Temperaturen i vattnet vid våra badstränder måste ha varit riskabel för hälsan. Dag efter dag, vecka ut och vecka in, har vi väntat på solen som knappt har visat sig. Högtrycken har varit parkerade främst över Frankrike, Italien och delar av Tyskland. Men hit till oss har de inte orkat.

Så vi har inte fått uppleva en enda störtskur av den där sorten som kan skölja bort lågtryck. I Halland har himlen varit grå. Inte ens HBK har lyckats färga den blå. Men vi trodde väl att det var på gång, när laget klämde in sex mål i matchen mot Jönköping. Vi trodde det hade vänt. Men sen blev himlen lika grå igen.

Man får göra det bästa av situationen. Och när det känns som värst kommer en stunds räddning i brevlådan. Jag glömmer i alla fall allt det gråa när jag upptäcker att Sparköps höstkatalog har kommit, för här kan man beställa allt det som man inte behöver. Och man behöver inte köpa något. Det räcker med att läsa i katalogen.

Men visst blir man lite sugen på att skaffa ett munspel? Det är ”enkelt att lära sig” och sedan kan man ”underhålla på kalas och fester”. Man kan alltid ha munspelet med sig i fickan om man vill. Och det är ett klassiskt instrument ”som vi känner igen både från gamla filmklassiker och den moderna musikscenen”. Jag blir lite sugen, helt klart. Däremot fastnar jag varken för en turban som torkar håret snabbt eller för en varm och skön mössa med fyra inbyggda LED-lampor.

Nu är jag inte kattägare, och tänker inte bli det, men om så vore fallet skulle jag bergis ta en extra titt på en ”rolig lektunnel för din katt” och på en ”kattbåge” som får katten att njuta samtidigt som den skrubbar av sig lös päls. Tunneln har ”rolig bjällra och tofs” och det är ”kul för katten att gömma sig i och springa igenom”.

För den som saknar en orkidé, men vill slippa allt arbete med att vattna och ansa den, är det nu möjligt att placera en ”mycket naturtrogen” plastorkidé varsomhelst i hemmet. Den är lättskött, blommar året runt och kan spolas ren om den blir dammig. Låter det inte bra? Och det finns mer.

Nagelsax med extra långt skaft. Nyckelring med lampa och glitter. Underkläder med superkomfort. Lindring för sned stortå. Få håret tvättat som på salong.

Ja, så fortsätter det sida upp och sida ner.

Medan jag bläddrar i den innehållsrika katalogen, ser jag en solstråle glittra på golvet som verkar leta efter ett ställe att vila ut på. Jag går fram till ett fönster, tittar ut och ser hur Pildammsparken plötsligt är befolkad. Av motionärer, mammor med barnvagnar, löpare, pensionärer med sina hundar, barn som skrämmer änder och fiskmåsar, folk på väg hem från jobbet.

Hur länge syns de i parkens grönska under den blå himlen? Hur länge har vi sommar den här gången?