KÅSERI: Små linhåriga svenska barn i smutsiga kläder

ANNONS
|

Att gå bakom en rad svenskar är inget för en man med väl utvecklat luktsinne. Den stanken kan bara komma från en lång rad otvättade förfäder. Det är den amerikanske skogshuggaren Horace Glenn som skriver hem och beklagar sig över svenskarna: ”Vi håller dem kort och de vet vem som bestämmer… det är bara på kvällarna jag behöver att ha något att göra med de djuriska varelser man kallar svenskar.”

Året är 1901 och i Saint Paul, Minnesota, ligger Swede Hollow. Ett slumområde med tolv kvadratmeter stora skjul, de flesta fallfärdiga. Här, i smutsen och fattigdomen, bor människor som hankar sig fram och barn som oftast hostar och har feber. Här finns de, männen och kvinnorna som flytt från fattigdom, svält, förtryck, våld och hopplöshet i Sverige.

ANNONS

15 år tidigare, 1886, har lokaltidningen S:t Paul Daily Globe ett reportage om Swede Hollow. Journalisten berättar om små, linhåriga barn i illasittande, smutsiga kläder som tjattrar med varandra på ett obegripligt språk. Han stirras ut av misstänksamma, blonda invånare och konstaterar att inte ens hundarna skäller här. Långt efteråt intervjuas en gammal man om sin barndom i Swede Hollow. Han berättar att han som barn inte förstod varför de bosatte sig där – där allt var så eländigt.

Men nu, som gammal, förstod han.

Det var för att de ville bo tillsammans med sina egna landsmän, bland människor de kände igen, som pratade samma språk, som använde samma uttryck.

Nej, alla svenska immigranter var inte hjältar från Duvemåla som lyckades bygga upp egna gårdar och företag. Många hamnade i områden liknande Swede Hollow.

Vad hände sen då? Jo, svenskarna fick det så småningom bättre och lämnade successivt Swede Hollow. Irländare och italienare tog över och nu var det deras tur att vara de smutsigaste, de konstigaste, de dummaste och de som åt konstig mat.

Själv tänker jag att om vi någon gång skyndar förbi en samling tält och husvagnar, och kastar en halvt medlidsam, halvt föraktfull blick på människorna som bor där, på de mörkhåriga barnen i trasiga kläder, så kan det vara bra att minnas de linhåriga barnen i Swede Hollow.

ANNONS

Fotnot. Merparten av fakta i denna text kommer från en artikel om Swede Hollow skriven av författaren och litteraturkritikern Ola Larsmo,publicerad i DN den 15 augusti 2013. I september i år kommer hans bok om ämnet. Den ska jag läsa.

ANNONS