Inte överens med siffror

ANNONS
|

Jag har alltid gillat ord. Tidigt upptäckte jag att de gick att kombinera till meningar, som i förlängningen kunde bli till sagor och berättelser. Det fanns oändliga möjligheter med ord.

Sedan kom det in siffror i tillvaron och allt blev förstört.

Siffror och jag går inte ihop. Jag trodde ett tag att jag var sifferanalfabet, men sedan hörde jag i ett radioprogram att sifferanalfabet är en person som inte förstår siffrors värde, alltså inte inser skillnaden mellan exempelvis en krona och en hundralapp.

Sådan är inte jag. Jag är rätt talangfull när det gäller att ha koll på pengar. Var bara drygt tjugo år när en bankman blev imponerad av min förmåga att få pengarna att räcka.

ANNONS

Det var alltså bara att överge tanken på att jag är analfabet när det gäller siffror och acceptera att jag bara är allmänt hopplös. Det är när det kommer flera siffror i tät följd som jag inte hänger med. Att jag kan handskas med pengar kanske har att göra med att jag sällan kommer i kontakt med så mycket pengar att det blir så värst många siffror i rad.

Förr i tiden var det i stort sett bara personnumret jag behövde hålla reda på. Ja, telefonnumret också. Det gick an så länge jag inte hade mer än ett. Sedan skaffade jag två fasta telefonabonnemang och då brukade jag alltid glömma det ena numret, vilket var extra pinsamt om jag var tvungen att uppge det. Mobilnumret tog åtskilliga år innan jag fick koll på. Det var när en bilförsäljare snabbt klumpade ihop siffrorna tre och tre som polletten trillade ner och jag kunde uttyda och komma ihåg numret.

Jag har inte bara bekymmer med att komma ihåg sifferföljder i telefonnummer, pinkoder och andra plågsamheter. Jag har problem med att tolka siffrorna. Så fort det är mer än tre börjar de hoppa. Ni kan kanske tänka er hur många felaktiga OCR-nummer jag knappat in när jag försökt betala räkningar via internetbanken. Som tur är får jag nuförtiden de flesta räkningar via e-faktura så att jag slipper sitta där och rita streck mellan sifferparen för att kunna skriva in dem rätt.

ANNONS

ISBN-nummer är en annan farsot som jag dessvärre inte slipper undan. Det är som ett personnummer fast för böcker. Och eftersom jag har ett litet bokförlag och inte kan låta bli att ge ut en massa böcker har jag de senaste åren bollat en hel del med ISBN-nummer.

När jag skulle ge ut min första bok på eget förlag beställde jag tio stycken ISBN-nummer från Kungliga Biblioteket. Samtliga var identiska fram till de två sista siffrorna.

Jag trodde att de skulle räcka resten av min förläggarkarriär men i och med att jag började ge ut e-böcker utöver pappersböckerna tog de slut och jag fick beställa tio nya. Som för övrigt också är på väg att ta slut.

Det vore väl okej med ISBN-nummer om det räckte att skriva in dem på ett ställe vid ett enda tillfälle. Men så är det givetvis inte. Dagligen och stundligen tvingas jag konfronteras med de tretton siffrorna och varje gång har jag lika svårt att få dem rätt.

En vecka slog jag personligt rekord i felaktigheter. Jag lyckades förväxla ISBN-nummer på tre olika ställen, och det ena var nästan omöjligt att korrigera. Det är vid sådana tillfällen jag stillsamt undrar vad jag egentligen håller på med. Varför går jag inte bara ut och räknar äpplen på mitt familjeträd?

ANNONS

Det skulle vara så mycket enklare eftersom det bara handlar om ett enda äpple.

ANNONS