"Hur kommer det sig annars att så många arbetslösa, fattiga människor röstade på Donald Trump? Världen har en hel del att förlora på det presidentval som hölls i höstas, men frågan är om inte människorna i USA är de allra största förlorarna.", skriver krönikören. Bild: Evan Vucci
"Hur kommer det sig annars att så många arbetslösa, fattiga människor röstade på Donald Trump? Världen har en hel del att förlora på det presidentval som hölls i höstas, men frågan är om inte människorna i USA är de allra största förlorarna.", skriver krönikören. Bild: Evan Vucci

KRÖNIKA: 2016 – året då vi kastade sanningen  i papperskorgen

ANNONS
|

När det ska bli nytt år tänker en man i min ålder snarare bakåt än framåt.

En högt uppsatt person i min bransch sade för några år sedan om sin tidnings läsare: “Folk är inte så dumma som man tror, de är dummare.”

Vad han menade var att man bör tänka på att leverera nyheter förenklade, så att alla ska ha en chans att begripa vad de läser.

Men inte nog med att han hade fel, det var dessutom oförskämt uttryckt. Så säger man naturligtvis inte. Och tror man att det är så, bör man i stället bli president i USA.

ANNONS

Hur kommer det sig annars att så många arbetslösa, fattiga människor röstade på Donald Trump? Världen har en hel del att förlora på det presidentval som hölls i höstas, men frågan är om inte människorna i USA är de allra största förlorarna.

Dessa arbetare som tror att de har fått en ledare som står på deras sida, undrar om de fattade misstankar när Trump till arbetsmarknadsminister valde Andy Puzder.

Som vd för CKE Restaurant, med snabbmatskedjorna Carl's Jr och Hardee's, har han upprepade gånger gått till attack mot höjda minimilöner och vill se mer automatisering på arbetsplatserna. Undrar hur många amerikanska jobb den grabben kommer att rädda åt dem som har det sämst ställt.

Och kanske man bör bli mer misstänksam ändå när man ser att i stort sett alla i Trumps kommande regering är vita, äldre män med miljarder på banken.

Undrar hur socialisten Bernie Sanders regering hade sett ut, om han hade blivit nominerad och vald. Jag är inte övertygad om att den hade varit särskilt mycket annorlunda, om än med helt andra människor. All makt tycks korrumpera.

Fast egentligen skulle denna krönika inte alls handla om det amerikanska presidentvalet. Den skulle handla om papperskorgar, så nu gör vi ett försök att starta om.

ANNONS

Jag kom att tänka på den där första meningen, som jag inte på något sätt tycker säger något som är sant, då jag med morgonkaffet bredvid mig läste Svenska Dagbladet en söndag häromsistens.

En annonsör ansåg att man i julklapp skulle köpa en papperskorg till någon man älskar. Min misstanke är att ens kärlek då inte längre skulle vara besvarad.

Men det mest anmärkningsvärda med denna papperskorg var priset. Nästan 3 600 spänn. För en tingest som står dold under skrivbordet och är tänkt att fyllas med skräp.

Några kanske trots allt är dummare än vad man tror, även om papperskorgen var tjusig, det ska erkännas.

Hmmm, åter till första meningen..

Men det där med förenklade nyheter, det var ändå uppåt väggarna? Inte för Donald Trump och hans supportrar från öst.

Vad kan vara enklare än att ljuga ihop en nyhet på Facebook? Så vinner man ett val. Det finns det vissa som har kommit på, även här i Sverige.

Sanningen är alltid svårare och dyrare att leverera. Det vet vi som vill att den krisande svenska pressen ska överleva, för allas vår skull och för demokratins.

Men kanske hade tidnings-vd:n ändå en poäng: man tjänar numera mest på att ljuga.

ANNONS
ANNONS