KÅSERI: Om vindsröj och en gata som borde få ett bättre namn

Häromdan fick jag plötsligt för mig att jag borde städa undan lite i förrådet på vinden. Vet inte varför, men det är ju alltid lite spännande att kolla vad det är för prylar som man har dumpat där istället för i soptunnan.

ANNONS
|

Så jag gick upp och frös medan jag försökte hitta en intressant låda. De flesta innehöll gamla tidningar som jag måste ha sparat för att det fanns något i dem som skulle vara kul att läsa någon gång i framtiden när tiden räckte till.

Det som fick mig att höja på ögonbrynen var ett vanligt brunt kuvert i A4-format.

Jag hade inte en aning om vad det kunde innehålla. Så jag öppnade det försiktigt och hittade en brevväxling i december 1988 mellan mig själv och Stadsingenjörskontoret i Halmstad. Jag föreslog i ett brev att man skulle byta namn på ”Orups gränd” till ”Gessles gata”. Och det fanns starka skäl för ett byte. Orups framgångar var ju småpotatis jämfört med Gessles.

ANNONS

Jag skrev: ”Med tanke på de senaste årens skivförsäljningsresultat, anser jag att man med fog kan ifrågasätta om det är rätt av Halmstads kommun att ha en gatstump kallad Orups gränd. Visserligen har Orup haft en hel del framgångar på sistone. Men man ska inte glömma bort att han är stockholmare och dessutom lade grunden till sin solokarriär som så kallad uppvärmare för andra, mer populära, artister. Orup har dessutom inte presterat mer än en enda solo-LP och framgången kan ju vara en tillfällighet. Jag föreslår därför att Orups gränd blir utbytt mot Gessles gata så snart som möjligt. Och jag behöver väl här inte gå in på alla de motiveringar som kan anföras för att underlätta beslutet. Halmstadssonen kan under alla omständigheter uppvisa försäljningssiffror för LP-skivor, som vida överstiger alla andra artisters i branschen. Jag vill dock tillägga, att om Halmstads kommun vill vidhålla sin något besynnerliga uppmärksamhet för en tillfälligt populär stockholmsartist, istället kanske kan byta ut namnet på annan gata till Gessles gata…”

Stadsingenjörskontoret svarade redan 1989.

”Till namnberedningens mera besvärliga uppgifter hör ärenden som avser förslag om att någon person skall hedras genom att en gata uppkallas efter personens namn. För att motstå tillfälliga opinioner och undvika ovidkommande hänsyn tvingas beredningen strängt tillämpa vissa grundläggande krav både på namnet och personen… Orups gränd – eller ursprungligen Orups gata – kan härledas från år 1905. Vid denna tidpunkt var uppenbarligen kravet på nu berörda personer uppfyllt. För en efterklok nutid kan namnvalet te sig dunkelt. Kanhända värderades härkomst, solokarriär (?) och antalet solo-LP annorlunda på den tiden…”.

ANNONS

Ja, längre än så kom jag aldrig. Jag tyckte väl att det var lönlöst att diskutera med proffsen som kan allt och vet allt inom byråkratin.

Men det finns fler lådor på vinden. Tar nog en sväng dit upp när det våras och det blir lite varmare under takåsarna.

ANNONS