Cowgirl från Halland jobbar i USA

Caroline Klintefjord, 19 år, från Falkenberg är en riktig cowgirl. Hon reser runt i USA och tämjer highland cattle och visar upp dem på utställningar och shower.

ANNONS
|

– Man är ett team. Vill man få djuret att göra som man vill måste man samarbeta med dom.

Den 3 augusti förra året åkte Caroline över till andra sidan Atlanten för att jobba med den brittiska nötkreatursraser highland cattle. På showerna kallas hon av alla ”The Swedish Cow-whisperer”, och stortrivs.

–Showerna är bland de absolut häftigaste upplevelserna jag har varit med om. Tänk dig hela känslan: Du gör i ordning ditt djur genom att bada det och är med det dygnet runt. Ni blir ett team, nervositeten när du är i ringen och sedan känslan när du får reda på resultatet och stoltheten när domaren väljer ut er till grand champion, säger hon och fortsätter.

ANNONS

– En gång sa domaren ”There is a very high quality of animal here but I see one and one only true champion here and that is this young lady whith her beautiful heifer”.Det var en häftig känsla även om det inte är mina djur.

– En domare som kom fram till mig senare och berömde mig för min tjur, han tyckte jag skötte tjuren snyggt i ringen trots att den var lite bråkig, det är inte så mycket man kan sätta emot en 580 kilotjur med horn. Jag är så otroligt tacksam att ägarna ger mig förtroendet att visa deras djur.

Du var en hästtjej från början men håller nu på med kor, hur gick det till?

– Jag gick en studiekrävande linje, på naturestet med inriktning musik och sång på Peder Skrivares skola i Varberg. Jag var tvungen att välja mellan hästarna och mitt andra intresse som är musikal. Mina föräldrar har en gård med highland cattle, när jag slutade träna hästar blev jag mer engagerad i dessa djur och fann ganska snabbt att de var mer än bara några kor i en hage. Fast ända sen min far köpte de första fyra highland cattle har jag haft ett speciellt öga för dem. Att ta ansvar för hjorden var både kul och lärorikt.

ANNONS

Hur kommer det sig att du fick en inbjudan till USA?

– Jag har alltid haft en dröm att leva ranchliv. Det var jag och min familj som mest på chansning sökte på highland cattle i USA på internet och fann LEA-White farms hemsida och sände iväg ett mejl. Jag trodde aldrig att jag skulle få en inbjudan, men fick ett slags volontäruppdrag. Jag hade turen att hamna hos Patrica White som är veterinär och som tillsammans med sin man Larry driver en gård med över 150 highland cattle. Min egen dröm är att bli veterinär.

– Egentligen är jag en person som har varit ganska rädd för att göra nya saker, jag har haft svårt att gå utanför min comfort zone. Resa till USA är till och med jag väldigt förvånad över att jag gör. Men om man inte utmanar sig själv kommer man aldrig framåt. Jag ska vara här i sex månader, att leva med helt okända människor i ett främmande land är så längt ifrån min comfort zone man kan komma. Men jag tror att det som fick mig att våga, var att jag inte riktigt visste vad resan innebar. Jag känner hur jag växer inombords och blir starkare för varje dag.

ANNONS

Hur lång tid tar det att tämja en highland cattle, som är lite vildare än vanlig nötboskap?

– Det kan ta allt ifrån 4–5 dagar till att du aldrig lyckas. När jag jobbar med djuren så försöker jag få dem att lita på mig, highland cattle är smarta djur och vägen dit kan ibland vara lång.

Har du nån speciell utrustning?

– Tålamod skulle jag säga, mycket, mycket tålamod. Som alltid när du ska göra något nytt med djur.

Är det farligt?

– De är stora djur med egen vilja och man bör inte ta onödiga risker. Vad det gäller highland cattle är det många som är rädda för deras stora horn, men jag som har hanterat Highland i tioår tycker inte att hornen är värst, jag har mer respekt för deras hårda sparkar. Man ska vara extra försiktig när de har ungar. Hur go och snäll mamman än är annars.

Håller du på med kor jämt eller hinner du göra annat?

– För någon vecka sen i Nebraska fick jag frågan ”Would you like to go on the combine?” Jag visste inte vad combine var utan sa bara ”sure” och två timmar senare sitter jag i en skördetröska på en åker och skördar majs vilket jag aldrig gjort förr.

ANNONS

– När jag är i Michigan brukar jag hänga med Pat till hennes veterinärklinik. För mig som har en dröm att bli veterinär är det fantastisk erfarenhet.

– Den jobbiga delen i mitt liv just nu är att behöva sakna min familj, vänner och mina djur. När dipparna kommer så försöker jag göra något som får mig att tänka på annat, som att gå på en riktigt amerikansk fotbollsmatch, se rodeo, någon musikal och andra typiska amerikanska saker.

Var bor du?

– Än så länge har jag varit på två olika gårdar, en i Charlotte, Michigan som heter LEA-White Farm och Bennachie Farm i Kimball i Nebraska.

Är det stor skillnad att vara i USA mot i Falkenberg?

– Michigan påminner om Sverige. Nebraska, Colorado, Wyoming är mycket annorlunda, det är som den där stereotypiska western-bilden av USA: öppna landskap där du kan se längre än ögat når och fantastiska soluppgångar och -nedgångar. Det är där jag träffar riktiga cowboys, upplever ranchliv på riktigt. Närmsta affär ligger en timme bort, gårdarna ligger verkligen ute i ingenstans.

– Mina fördomar om den amerikanska maten har stämt, det är socker, salt och ost i allt! Det är svårare att äta nyttigt här, men inte omöjligt. Där jag är nu är kulturen och attityden mot bönderna bättre än i Sverige. Bara en sån sak, som att amerikanerna mycket hellre köper grönsaker lokalt i små gårdsbutiker eller på torget. Det är fantastiskt. Det känns som om de värnar mer om sina bönder än vi. Ibland känns det som folk i Sverige bara fokuserar på att mjölk och kött ska komma lokalt från bönderna, det finns ju så mycket mer som våra svenska bönder ger oss.

ANNONS

– Priser på mat och kläder är ungefär detsamma som i Sverige. Men något som skiljer väldigt mycket är priset på diesel och bensin. Du betalar två dollar per gallon här för bensin, vilket är cirka 4,8 kronor per liter. Det innebär att näst intill alla kör runt med stora pick-uper här. En annan sak är att dom har skattefri diesel för bönder, den så kallade röda dieseln. Det är för gårdsmaskiner och traktorer, men om du kör din bil på den dieseln så får du böter, polisen stoppar folk regelbundet och stoppar ner ett test i tanken som visar om dieseln är röd eller klar. Det är därför den är så specifikt röd.

Hur ser framtidsplanen ut?

– Resan till USA har varit en perfekt paus från studier och en chans att göra något annorlunda och att lära känna mig själv. Min plan framöver är att studera vidare med något veterinärliknande, eftersom jag är ganska bestämd på att det är i djurvärlden jag vill vara. Det är där jag trivs och där jag vet att jag kan göra ett bra jobb.

Lite om: Caroline

Ålder: 19 år, fyller 20 år 7 februari.

Bor: När hon inte är i USA på gården Hällarp Hörnet, utanför Ljungby i Falkenberg.

Familj: Mamma Louise, pappa Jonny och storasyster Desireé.

Intressen: Förutom djuren, huvudsakligen musik ”Jag har från år 2010 medverkat i 14 stycken musikaler och shower både i Falkenberg och i Varberg. Till exempel: Jesus Christ Superstar, Rent, Chess, Thriller, Sweeney Todd och senast var det Legally Blonde våren 2016..

Facebook: Carolines arbete med djuren går att följa på Hällarp Hörnet's Highland Cattle.

ANNONS