Ögonblicksbild. Berth lyckades fånga det rysktillverkade flygplanet Antonovs inflygning till Halmstads flygfält någon gång på 1980-talet.
Ögonblicksbild. Berth lyckades fånga det rysktillverkade flygplanet Antonovs inflygning till Halmstads flygfält någon gång på 1980-talet.

Berth är hängiven Frälsningsarmén

Var än Berth befinner sig har han kameran med sig. Det var den också när bussen han körde, fick rött ljus på Karlsrovägen och flygplanet Antonov flög in för landning för runt 30 år sedan. – Den bilden är jag mycket stolt över.

ANNONS
|

HP GRATTAR... Berth Nordqvist, tidigare officer inom Frälsningsarmén och bussförare som fyller 70 år den 26 juni.

Fotointresset började när han som barn lånade föräldrarnas lådkamera. Han har fortfarande kvar ett par foton i byrålådan, mest av nostalgiska skäl.

– De är definitivt inte bra, men intressanta, säger han och ler. Jag glömde veva fram kameran och bilderna blev dubbelexponerade.

Efter det har det blivit många kameror. I dag har han en liten Canon digitalkamera som lätt ryms i byxfickan och är med honom överallt. På alla vandringar, dels runt om i södra Halland och dels längre vandringar, har han fotograferat.

ANNONS

– Från vandringen mellan Hovs hallar och Varberg har jag 800 bilder.

Berth har alltid vandrat, oftast längre sträckor. Men sedan han blev sjuk nöjer han sig med att gå cirka tre kilometer om dagen.

För fem år sedan, året efter vandringen längs västkusten, drabbades han av SLE, en kronisk autoimmun reumatisk sjukdom, där immunförsvaret angriper den egna kroppen. Den gör att han inte orkar lika mycket som förr. Men från att ha suttit i rullstol, går Berth i dag utan något hjälpmedel.

Att sjunga och spela dragspel som han gjort i hela sitt liv, har han också fått dra ner på. Som frälsningsofficer och soldat har det blivit mycket underhållning i olika sammanhang i södra Sverige.

– När jag var som mest aktiv blev det runt 25 framträdanden i månaden.

Nästan varje julafton stod han och hustrun för underhållningen på ett äldreboende i Simlångsdalen och på De ensammas jul i Halmstad.

Sitt engagemang för Frälsningsarmén har gått i arv. Både hans föräldrar och morföräldrar var frälsningssoldater. Det var för övrigt i föräldrahemmet hans intresse för musik och sång startade.

Först som femåring på en gammal tramporgel för att några år senare övergå till dragspel.

Men att sjunga samtidigt som man spelar dragspel är numera för tungt för Berth som överlåtit det mesta av sången till hustrun. Hon spelar för övrigt också gitarr.

ANNONS

Sin fru träffade han under åren han som frälsningsarméofficer flyttade runt i Sverige och hamnade i Karlstad.

Även hon var officer och på den tiden krävdes det att båda var officerare för att få gifta sig.

– Visserligen kan jag säga att jag sett Sverige, men att kuska runt så när man skulle bilda familj var inte så bra.

1974 när paret hade tjänst i Piteå sökte de sig ner till Halmstad. Blomsteraffären Buketten sökte en föreståndare och Berth fick den. Tyvärr gick kedjan i konkurs och Berth blev bussförare för Halmstad Lokaltrafik. Till att börja med inom färdtjänst, men övergick så småningom till att köra buss i stan.

En del passagerare blev han mer bekant med än andra under de 35 år han körde buss. Att han var uppskattad förstod han när han blev sjuk och passagerare ringde och undrade vart han tagit vägen.

Parallellt med yrket som bussförare har han alltid tillhört Frälsningsarmén. Visserligen blev han ”vanlig” soldat när han bosatte sig permanent i Halmstad, men det har han inte ångrat. Engagemanget för Frälsningsarmén släpper han aldrig.

- Det är ju ett kall.

Familj: Hustrun Lillemor och barnen Cecilia och Henrik.

Fritid: Trots sjukdomen promenader, sång och musik. Han lagar gärna mat och bakar, samt tittar ofta på matlagningsprogram i tv. Har en stor receptbok på datorn.

Favoriträtt: Kålpudding och kåldolmar.

Första kameran: En bälgkamera.

Födelsedagen: Öppet hus. ”Risk för att det blir hembakade bullar”.

ANNONS