Hårdträning.Två gånger i veckan tränar tjejerna på de traditionella luciasångerna. 14 sånger med flera verser i varje blir en hel del. Men å andra sidan har Amanda lärt dem använda magstödet, vilket underlättar sången en del.
Hårdträning.Två gånger i veckan tränar tjejerna på de traditionella luciasångerna. 14 sånger med flera verser i varje blir en hel del. Men å andra sidan har Amanda lärt dem använda magstödet, vilket underlättar sången en del.

Amanda Larsson coachar Halmstads lucia och tärnor

Amanda har både sångröst och vana av luciasånger. 2006 var hon nämligen en av Halmstads lucias tärnor och kunde de klassiska sångerna som ett rinnande vatten. Nu coachar hon årets luciafölje och vet precis hur det ska låta. -  Mina tjejer sjunger till och med trestämmigt.

ANNONS
|

Till de klassiska luciasångerna som Sankta lucia, Stilla natt och Gläns över sjö och strand har Amanda lagt till den engelska Happy christmas av John Lennon som sjungs i tre stämmor.

-  Jag vill förnya repertoaren och ge lucia en lite mer internationell touch, samtidigt som man ska värna om traditionen, menar hon.

Just nu är det bråda tider. Över 40 framträdanden i och runt kommunen på bland annat olika företag ska de hinna med innan det är dags för lucias stora dag, den 13:e. Men då ska allt sitta som en smäck.

Det har det gjort länge förvisso. Redan i oktober träffade Amanda de sju kandidaterna och påbörjade träningen på de fjorton sångerna två gånger varje vecka.

ANNONS

-  Det är hård träning och de sjunger bara bättre och bättre. säger Amanda stolt.

Amanda själv älskar att sjunga. För fem år sedan började hon ta sånglektioner, ungefär samtidigt som hon gick ut turismprogrammet på Walterska gymnasiet, numera Drottning Blankas gymnasium.

Musikaliteten fanns där redan under barnaåren. Hon föddes med musik i blodet, kan man säga. Det spelades nämligen väldigt mycket i det larssonska hemmet. Hennes pappa Dan, som gick bort för några år sedan, var nämligen musiker i dansbandet Lill-Nickes som turnerade i Sverige i över två decennier och dessutom vann SM i gammeldans 1985.

I bandet spelade han bas, annars var det dragspel som gällde.

-  Dragspelet och pappa var ett, kan man säga, säger Amanda som själv lärde sig spela piano, och funderar på att pröva dragspel.

Amanda sjöng dessutom själv i dansband som turnerade bland annat i Norge.

-  Men jag dansar hellre än sjunger i dansband, konstaterar hon.

13 år gammal lärde sig Amanda dansa både bugg och foxtrot.

- Det tillhörde allmänbildningen, resonerade mina föräldrarna och tvingade oss barn att följa med till Västerhagsparken i Haverdal när det var danskurs.

ANNONS

Tävlingsdans var inget för Amanda som fastnade för den sociala formen och tycker än i dag både bugg och foxtrot är något av det roligaste hon vet. De är ett helt gäng som åker till olika platser i landet och dansar, bland annat till Värnamo, Göteborg, Helsingborg och Dalarna.

-  Bäst är Malungsveckan då vi dansar från klockan fyra på eftermiddagen till två-tiden på natten! Varje dag i en hel vecka, säger hon lyriskt.

Vägen till uppdraget som sångcoach är ganska lång. Det började redan i Östersund där hon pluggade till personalvetare. Amanda tillfrågades om hon ville ta över och leda studentkören eftersom den ordinarie körledaren skulle sluta. Hon tvekade inte en sekund.

Förutom att leda kören, blev det en hel del soloframträdande både vid skolavslutningar och andra festligheter. Körsång blev det även i Strängnäs när hon arbetade på ett bemanningsföretag i Stockholm efter examen. Sedan dess ser hon till att alltid få sjunga. Hon fortsätter ta sånglektioner, visserligen bara en gång i månaden.

– Men då får jag massor att öva på till nästa gång.

Även om Amanda gillar snö, blev hon mätt på kalla och vita vintrar, och bestämde sig för att återvända till västkusten. Eftersom hon jobbat extra på Swedbanks telefonbank under studierna i Östersund var det inte svårt att få anställning i Halmstad på samma bank.

ANNONS

– Jag var arbetslös i tre dagar! säger hon glatt.

Hur det blir med yrket som hon utbildats för ligger i framtiden. Hon har ingen brådska. Amanda trivs som fisken i vattnet på banken. Sina kunskaper som personalvetare får hon ändå användning eftersom det är mycket gruppbarbete.

– Hur grupperna fungerar, vad som händer om man förändrar något eller det organiseras om är jätteintressant.

Fyller: 25 år nästa år.

Lyssnar på: ”Klassiskt som jag även sjunger”. Men även country och dansbandsmusik så klart. Och pop och folkmusik. Ganska blandat alltså.

Älskar och hatar: Sissel Kyrkjebö för de rena tonerna och Håkan Hellström för de falska.

Fritiden: Tränar tre gånger i veckan, tar sånglektioner en gång i månaden. Övar mycket däremellan.

Gör om tio år: Sången har tagit mig en bit längre, och jag är kvar på Swedbank”.

ANNONS