Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

Amanda har gjort årets dog tag till Stockholm Pride

Vad är en dog tag och hur kommer det sig att du fick göra en sådan till årets Pridefestival i Stockholm?

– Dog tagen görs varje år till Stockholm Pride som en accessoar till de 6000 första som köper veckopass till festivalen. Varje år är det olika skapare och de har olika form och funktion. Ibland är det ett halsband, ibland ett armband, ett år var det en midjeväska. Jag har valt att göra en kombinerad nyckelring och ett halsband, så man kan välja själv var man vill ha den - gömd i fickan eller tydlig runt halsen. Förra året stod jag på Pridefestivalen och sålde armband som jag gjort, där en del av pengarna gick till utsatta hbtq-personer. Jag fick ett tips om att höra av mig till ordföranden i Stockholm Pride och de bad mig skicka in min idé till tag. Av de tre som de valde mellan i slutet så blev det min tag som vann och det är förstås väldigt hedrande att få en sådan här uppgift.

Hur ser dog tagen ut som du har designat?

– När jag hörde att årets tema var ”Redo för nästa steg” så kom idén direkt. Jag ville ge en boost till bäraren. Triangeln var självklar, eftersom den är en så stor del av mitt skapande. För mig symboliserar den stabilitet och kaos beroende på om den står på sin spets eller på basen, men den kan också symbolisera hon, han och hen, att alla kan få vara den de vill vara. Ju mer jag tänker på det, desto fler positiva betydelser kommer jag på. Att jag har skrivit texten med min egen handstil gör smycket lite personligt också.

Kommer du själv att vara med under Pride-veckan?

– Ja, jag är med till och från och hit och dit hela veckan. Bland annat har jag modeller som går runt och visar mina olika smycken. Jag har ett samarbete med Stolta föräldrar Stockholm och jag fortsätter att sälja mina smycken till förmån för dem. Sedan ska jag mingla runt och vara med på olika event. Det är jättehärligt att bara vara i bubblet, i all kärlek och värme som Pride innebär. Man känner i hela luften att här kan folk vara som de är och blomma ut, jag älskar det.

Hur kommer det sig att du började designa smycken?

– Jag startade mitt företag MinDoris för två år sedan, men har hållit på med smycken till och från sedan 2009. Då höll jag på med plastringar och det var mest på kul. Min stora dröm var att bli sångerska, men mina stämband pajade så jag fick sluta. Det var förstås väldigt jobbigt, jag fick tänka om helt, men så småningom hittade jag ett nytt sätt att uttrycka mig. För några år sedan gick jag en kvällskurs i silversmide och sedan var jag fast. Jag sade upp mig från mitt jobb, skaffade en studio och tänkte ”nu kör vi”. Och så har det rullat på!

Dina smycken har blivit väldigt populära och burits av artister som Mariette och Lill-Babs. Vad har du på gång i framtiden?

– Det händer mycket och jag har några stora grejer på gång framöver, men jag vill inte säga så mycket än. Min hjärna går på helvarv dygnet runt så just nu behöver jag ta en vecka off och vila lite. Men först ska jag förstås gå i Pride-paraden!

Läs också en tidigare artikel om Amanda: Amanda designar artisternas smycke

Lite om: Amanda Oscarsson
Ålder: 28 år
Bor: Göteborg, men uppvuxen i Getinge
Familj: Mamma, pappa och en storasyster
Gör: Smyckesdesigner och frilansare inom musikbranschen

MEST LÄST