6 frågor till Misan som ska börja laga sin mat utanför HP:s sidor

ANNONS
|

Läs även:Mat för examen och andra skojsigheter

Efter fem år med din matsida, som publiceras varje fredag i HP, ska du nu ut och laga mat bland Halmstadborna. Hur kommer det sig?

– Idén kommer ursprungligen från HP:s ledning och kläcktes för ett par år sedan. Förslaget presenterades också för ansvariga på Ica Maxi Flygstaden och sedan dess har vi grunnat på varsitt håll för att hitta en lämplig form och tidpunkt för att våga släppa ut mig bland folk.

Varifrån kommer ditt stora mat-intresse?

– Jag kommer från en väldigt matglad familj – alla lagar en massa mat och babblar i mun på varandra. Mamma Ulla jobbade i storkök och var en alldeles fenomenal hemmakock. Pappa Lage höll sig till klassisk husmanskost och gillade mest av allt att stå och dona vid spisen på lördagarna med P1 i transistorn på högsta volym och en kall öl inom räckhåll. Mitt eget matintresse vaknade sent. Jag skyller allt på Stefan Holmström! Han var faktiskt den första kock jag intervjuade. I hans restaurangkök på Strandgatan i Halmstad fick jag med en sked i näven bokstavligen lära mig att det finns en del nyanser mellan matlagning och gastronomi... Under årens lopp har vi har också gjort två jättefina böcker ihop. Stefan har alltid varit min stora matidol.

ANNONS

Misans mat har funnits i fem år nu – har du någon aning om hur många recept du har delat med dig av?

– Det måste vara flera hundra vid det här laget (jösses...). Jag börjar varje nytt år med ambition-en att föra protokoll över vad jag lagar för att inte riskera att ha med samma rätt två gånger. Efter ett par månader brukar jag glömma bort det där, fast jag tror ändå inte att jag har dubblerat någon gång på grund av slarv. Enda medvetna reprisen är en baklava-cheesecake. Den tog tolv timmar att göra och förtjänade en comeback bara av den anledningen.

Får du mycket reaktioner från läsarna?

–O, ja! Det är jätteroligt. Det går inte en vecka utan att någon ringer eller mailar. Oftast får jag bara höra snälla saker, men ibland får jag skäll. Till exempel när jag glömde bort mjölet i receptet till en blåbärskladdkaka. Då var det skottpengar på mig... Sen får man vara medveten om att alla inte gillar samma mat som jag. En man i Uddevalla (Misans mat publiceras även i Hallands Nyheter, Bohusläningen och TTELA) tyckte till exempel att mina grekiska köttbullar med fetaost var hemska. Hans mammas köttbullar var mycket, mycket godare. För att inte tala om Lilian Mannerströms!

ANNONS

Hur tänker du när du väljer teman och recept för din matsida?

–Det börjar oftast med en idé på en råvara. Sen kollar jag i mina böcker och jättestora receptpärm, fast oftast kastar jag mig direkt ut på internet och söker på matbloggar runt om i världen. Engelska recept är inget problem. På andra språk kan det däremot köra ihop sig. Har ett eget fiktivt altare där jag tillber guden Google translate...

I dag håller du till på Ica Maxi Flygstaden hela dagen och sedan dyker du upp där någon gång i månaden. Vad hoppas du förmedla till dem som stannar till hos dig i butiken?

– Att mat är alldeles galet roligt! Men också att man måste våga testa nya grejer även om det kanske går åt pipan eller bara blir jättefult. Jag har lagat mat som knappt tålt att visas upp för någon annan än katten – andra gånger har jag velat springa ärevarv runt Stora torg. Min italienske matguru Silvestro Silvestori, som har matlagningskurser i Lecce, har lärt mig att aldrig laga mat utan ett glas kock-vin på köksbänken. Det lär jag knappast ha på Ica Maxi, däremot kommer jag att ha med min älsklingskökspryl – kuljärnet! Sannolikt kommer jag också berätta att ett urval av mina favoritrecept skall ges ut som digital kokbok senare i år. Så rätt som det är kanske det är nån polsk matskribent som googlar på ”melon salatka” och hittar just min (snodda) melonsallad, haha!

ANNONS

Namn: UllaMi Nyhuus, också kallad Misan, 62 år.

Gör: Familjeredaktör och matskribent på Hallandsposten.

Aktuell: Ska i dag laga mat på Ica Maxi Flygstaden – recepten hittar du på matsidan på nästa uppslag!

ANNONS