PRO har redovisat felaktiga medlemssiffror och har fått för mycket statligt bidrag. Arkivbild.
PRO har redovisat felaktiga medlemssiffror och har fått för mycket statligt bidrag. Arkivbild.

Falska medlemssiffror gav PRO extrapengar

Pensionärernas riksorganisation (PRO) har under flera år uppgett felaktiga medlemssiffror. Det har lett till att PRO fått hundratusentals kronor för mycket i statliga bidrag, skriver Aftonbladet.

ANNONS
|

PRO får varje år bidrag som baseras på antalet medlemmar. Förra året handlade det om 3,4 miljoner kronor som Socialstyrelsen betalade ut.

Men i stället för antalet fysiska medlemmar har organisationen i åratal konsekvent uppgett antal medlemskap. En person kan nämligen vara medlem i flera olika PRO-föreningar, och betala separata medlemsavgifter till var och en av dem.

Det sättet att redovisa är inte i linje med reglerna, och PRO kan nu tvingas betala tillbaka stora summor.

- Är det så att vi har gjort fel ska vi självklart betala tillbaka. Vi vill agera på ett rätt och riktigt sätt, säger Johanna Hållén, förbundssekreterare i PRO, till TT.

ANNONS

Beslut i rätt

Men enligt PRO har organisationen lutat sig mot ett beslut i Östersunds länsrätt 2004, där just den här frågan prövades.

- Länsrätten gav PRO rätt att redovisa medlemmar på det här sättet. Man kan vara medlem i en lokal förening, men också i PRO Global eller PRO Kultur, och betala medlemsavgifter dit, säger Johanna Hållén.

En representant för Socialstyrelsen säger till Aftonbladet att reglerna är tydligt formulerade i ansökningsdokumenten. Det innebär att PRO i snitt angett 13000 för många medlemmar per år, vilket totalt gett organisationen 640000 kronor för mycket i statligt bidrag sedan 2011.

Det här blir ytterligare ett ekonomiskt slag mot PRO, som redan kämpar med ett faktiskt sjunkande medlemstal.

Färre medlemmar betyder mindre pengar. Ovanpå det har organisationens kapital sjunkit kraftig sedan man skrev ner värdet på en fastighet, Gysinge herrgård vid Dalälven, från 18,5 till 3,5 miljoner kronor på bara två år.

Dålig affär?

Nedskrivningen skedde trots att fastigheten inkluderar en byggnad som köptes för 6,2 miljoner kronor för bara sju år sedan, uppger Aftonbladet.

- Våra revisorer uppmanade oss att göra en värdering av fastigheten, eftersom vi inte hade gjort det. Det visade sig att vi hade satt ett för högt värde, säger Johanna Hållén.

ANNONS

PRO är Sveriges största pensionärsorganisation med cirka 360000 medlemmar.

TT

ANNONS