Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Förundersökning om hets mot folkgrupp

  Polisen utreder RFSL:s anmälan mot imamen. En åklagare har kopplats in i förundersökningen.

  I tisdags lämnade RFSL Halland in en polisanmälan mot Halmstads moské och imamen för hets mot folkgrupp. Föreningen vill markera mot videon där imamen inför föräldrar och barn talar om homosexualitet som ett virus – en video som fortfarande ligger ute på moskéns Youtube-kanal.

  Gith Thedvall, kommunikatör vid polisen i Halland kan inte säga mycket mer än att anmälan har kommit in och utreds.

  – Det pågår en förundersökning och en åklagare har kopplats in för att göra en bedömning av ärendet, säger hon och tillägger att det som händer nu i första läget är att polisen tittar på klippet i sin helhet.

  Hets mot folkgrupp är ett hatbrott som innebär att någon uppsåtligen uttalar eller sprider ett kränkande budskap.

  För grovt brott kan man få som mest två års fängelse. Brottet kan anses som grovt, bland annat om budskapet har fått stor spridning.

  För moskéns del är detta inte den första gången man är i blåsväder. I januari i år dök det upp en artikel på hemsidan halmstadmoske.se som påstod att terrorattacken i Paris var fejkad och ”en ren lögn”.

  Då tog Islamiska barn- och kulturföreningen avstånd från sajten och dess innehåll och menade att den inte var kopplad till moskén utan var en allmän informationskälla för Halmstads muslimer. Publiceringen av artikeln beskrevs också som ett socialt experiment, enligt uppgifter till Radio Halland.

  HP har sökt Halmstads moské. Det går inte längre att lämna meddelande då röstbrevlådan kopplad till kontaktnumret är full.