Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Förening negativ till nya hus på Tyludden

    Föreningen S:t Olofs kapell i Tylö­sand anser att en omfattande bebyggelse mellan kapellet och tulltjänstemännens semesterhem strider mot föreningens arrendeavtal med kommunen.

    Synpunkterna framförs i yttrandet över det förslag till ny detaljplan för Tyludden som är ute på remiss. S:t Olofs kapell befarar dessutom att den föreslagna bebyggelsen, bland annat hotell och konferens, kommer att störa kapellets omfattande sommarverksamhet med gudstjänster, bröllop, dop, begravningar och kulturkvällar. Den obrutna utsikten från kapellet mot havet och Hallandsås kommer också att påverkas negativt, menar föreningen, som citerar ur arrendeavtalet:

    ”Staden skall icke tillåta bebyggelse av något slag å den söder om området befintliga bergssluttningen från området till vägen eller bebyggelse invid området av för kapellet störande art”. Arrendeavtalet gäller till 2047.

    Föreningen poängterar att utsikten från kapellets trappa är berömd och var en av anledningarna till att initiativtagarna till kapellet, tillsammans med kommunen, bestämde att det skulle återuppbyggas just där. Skulle utsikten skymmas kommer kapellets attraktionskraft att skadas, menar föreningen.