Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Evangelium enligt Ebba Busch Thor

Med ett rungande ja valdes Ebba Busch Thor till partiledare för KD. Därmed var både generationsskiftet och högersvängen ett faktum.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

Ledare HP 28/4. Kristdemokraterna har åtminstone två falanger – den värdekonservativa och den socialkonservativa. Ebba Busch Thor är tydligt förankrad i den första, den som vill styra åt höger, medan förste och andre vice ordförande, Jakob Forssmed och Emma Henriksson, företräder den andra.

Därför kommer livet som KD-ledare inte att vara den seglats i medvind, som lördagens extra riksting i Folkets hus i Stockholm gav sken av.

Inte bara för att flera partiprofiler inte känner sig bekväma med att KD etiketteras som ett högerparti, vilket Busch Thor redan i installationstalet markerade att KD är, utan för att många hoppas att hon ska vara frälsaren som lyfter opinionssiffrorna. Om inte upp till rekordvalet 1998, när partiet fick 11,8 procent, så i alla fall stabilt över fyraprocentspärren.

Det kommer sannolikt att vara svårt. Särskilt med tanke på den högersväng som den nya partiledaren har i sikte.

Medan de tidigare partiledarna Alf Svensson och Göran Hägglund ville göra KD till ett brett allmänborgerligt parti, med mjuk profil, konservativt i värdegrundsfrågor, betonar Busch Thor politikens gränser, vikten av ett fungerande civilsamhälle och ”kristna värderingar”. Även om parollen ”familjens röst” lever kvar, och den höggravida partiledaren gång på gång fastslår att hon inte vill individualisera föräldraförsäkringen, kommer partiets fokus framöver att ligga på hårdare frågor som försvar, migration, brott och straff.

Det är inte fel i sig. Men helomvändningen gör att en del väljare inte kommer att känna igen sig i sitt ”snälla” parti och frågan är vilka som kommer i stället.