Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Blodfullt. Hertha Hanson har kallat tre stora målningar ”Artärerna”. Verken visas i vår på Galleri Hallands konstförening.

Dynamiken i pulsslaget skapar lockande energi

Konst

Hertha Hanson, Magnus Svensson

Galleri Hallands konstförening, Halmstad Till och med 19/3

Känslan av att befinna sig mitt i ett pulsslag, får jag av utställningen ”Face”, nu aktuell på Galleri Hallands konstförening. Detta då Hertha Hanson (född 1980) och Magnus Svensson (född 1977) tar plats på galleriets väggar. Verkens spänningsfält rör sig mellan fullkomlig stillhet till mäktig energi.

Här möter ett spatiöst gallerirum där konstnärernas stora målningar tillås ge rymd.

Rött, rött med drag åt det blålila och svarta talar kraftfullt i Hertha Hansons tre enorma målningar ”Artärerna”. Det är mycket energi som uppfyller lokalen, vilket fungerar väldigt väl mot Magnus Svenssons nyanserade och precisa lugn.

Inte lugn utan spänning utan snarare med fullt fokus. Som höljt i dis, i milt varm färgton tycks målningarna ha passerat gränsen för det först sedda, för att nå ett steg till. Den horisontella linjen dominerar och ger stadga. I målningen ”The carpets were flying long before us” får en svart rektangulär form dominera, och i sin stramhet ge fritt utrymme till drömmar.

Hertha Hanson visar även blyertsteckningen ”I natt korsar vi gränsen”. Även den i full kontrast till de stora röda målningarna. Kanske är den i sin mjuka detaljskärpa nyckeln till utställningen. Tanken att det handlar om gränsland, kanske om att passera gränser, som gränsen in i drömmarnas värld. Verkens reducerade linjer och färgskala lockar till tolkningar i denna riktning.

De båda konstnärerna har under sina långa utbildningar bland annat gått på Konsthögskolan i Malmö en bit in på 2000-talet. Ställt ut tillsammans har de också hunnit göra tidigare, även om Hertha Hanson är bosatt och verksam i Malmö och Magnus Svensson i Luleå.

Hertha Hanson och Magnus Svensson fyller med utställningen ”Face” galleriet med lockande energi. De tillåts forma gallerirummet till rymd och luftighet, till en upplevelse i gränsland.