Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Filminspelning. Här utanför Tjolöholms slott hoppade Kirsten Dunst runt i går när scener till Lars von Triers film ”Melancholia” spelades in. Alexander Skarsgård var inte där just då.

Dunst och Skarsgård filmar i norra Halland

Sveriges nya Hollywoodstjärna Alexander Skarsgård är en av många skådespelare som just nu filmar på Tjolöholms slott i Halland. Där spelar nämligen Lars von Trier in ”Melancholia”.

Precis som under flera tidigare filmer har den danske regissören valt att ha en studio i Trollhättan som bas. Men under ett par veckor filmar man på Tjolöholm mellan Varberg och Kungsbacka.

När HN/HP-kulturen åker dit för att kolla läget är det ”inga kommentarer” från slottsintendenten Magdalena Kasper, som hänvisar till den danska producenten på filmbolaget Zentropa, Meta Louise Foldager. Men hon svarar inte i telefon och samtidigt börjar en scen att förberedas.

Slottet är fortfarande öppet för allmänheten och vakter gör sig beredda att se till att besökarna inte stör inspelningen på sjösidan, där två stora strålkastare står uppställda på gräsmattan. När produktionsledaren Maj-Britt Paulman ser fotografens kameror förbjuder hon tidningen att ta bilder, även om vi rent juridiskt inte skulle bryta mot några lagar.

- Action, skriker regissören.

Men är det Lars von Trier under kepsen? Svårt att se från drygt 50 meter.

Men vem stjärnan med halvlångt blont hår är, går inte att ta miste på. Det är Kirsten Dunst iklädd en ljus klänning som tar en liten pojke i händerna och snurrar honom runt tills de skrattande faller ihop i en hög.

Kirsten har för övrigt svenskt påbrå. Hennes mormor Melbas farföräldrar reste från Dalarna till USA 1869.

När scenen har tagits ytterligare två gånger, ringer Meta Louise Foldager upp och lämnar samma besked som sin produktionsledare. HN/HP får absolut inte fotografera någonting under filminspelningen.

Alexander Skarsgård är inte på Tjolöholms slott denna tisdag, men nyhetsbyrån TT Spektra träffade honom nyligen i Göteborg. Han fick dock inte avslöja särskilt mycket om filmen ”Melancholia”.

- Det är ett bröllop och jag gifter mig med Kirsten Dunst och jag är otroligt kär. Jag är väldigt lycklig… i början, säger Alexander och dementerar att pappa Stellan spelar hans far i filmen.

- Nej, han är min best man. Vi har inte särskilt många scener ihop, men det är kul bara att vara med i samma film och att kunna hänga på kvällarna.

Sedan tidigare har det läckt ut att ”Melancholia” är en science fiction-katastroffilm på mer än ett sätt – dels konkret när planeten Melancholia är på väg att krocka med jorden och dels känslomässigt om relationen mellan två systrar spelade av Kirsten Dunst och Charlotte Gainsbourg.

- Inte många regissörer porträtterar kvinnor på ett sätt som inte är sött eller perfekt. Jag läste manuset om och om igen och hittade hela tiden mer poesi i det och fler och fler saker att upptäcka om mig själv, sa Kirsten Dunst på en presskonferens nyligen.

”Melancholia” beräknas ha premiär i maj-juni nästa år och i andra roller syns fler stjärnor: Kiefer Sutherland, Udo Kier, Charlotte Rampling, John Hurt och Jesper Christensen.

Under intervjudagen i Göteborg kör det ihop sig lite för Alexander Skarsgård. Det som skulle ha blivit en lugn stund på hotellet blir i stället en bilfärd till en inspelningsstudio på Hisingen.

Alexander måste eftersynka sexton repliker till avsnitt elva i ”True blood”. När det jobbet är klart kommer han ut ur studion indränkt i svett.

- Det måste ha varit bortåt 600 grader därinne. Och det fanns ingen tidskod utan jag fick se på scenerna på en monitor och sedan arbeta på order av regissören som stod i LA, lokal tid sju på morgonen, och gav instruktioner på ett trasslig telefonlinje.

Men Alexander klagar inte. Tvärtom.

- Det skulle aldrig falla mig in att gnälla. Jag är så oerhört tacksam över att jag har jobb. De flesta inom skådespelarfacket i USA har inga jobb, och jag har själv varit där.

Och han tar även den ovälkomna uppvaktningen från paparazzi i Los Angeles med lugn. Han skrattar när ämnet kommer upp.

- Ja, dom har bra koll på vad man gör. Om fans kommer fram och vill ha en autograf, det är bara kul. Det innebär ju att de gillar serien. Fast det är ju jobbigt om man får en kamera i ansiktet när man är ute och äter lunch med en polare.

Det där med skvallerfotografer spred sig till Sverige i maj i år, när Alexander och Kate Bosworth besökte Stockholm och varje steg de tog bevakades av kvällstidningarnas fotografer.

- Det kändes konstigt, förstås. Jag är ju uppväxt i Sverige, med Stellan som farsa, och van vid att ingen bryr sig. Sverige har känts så tryggt, man har kunnat vara sig själv. Så det är klart att det var lite jobbigt.

På svenska biografer syns Alexander från 20 augusti i ”Puss”. Där har han och lillebrorsan Gustaf stora roller, men inte en enda scen tillsammans.

- Det var lite trist, men det var ändå kul att vara på samma inspelning tillsammans.

För Alexander blev inspelningen av ”Puss” slitsam. Mitt under inspelningen gick regissören Johan Kling in i väggen och inspelningen pausades. När den drog igång igen, spelade Alexander Skarsgård in thrillern ”Straw dogs” i USA.

Allt krockade och det blev ett oerhört pusslande. Skarsgård repade i Louisiana, sedan flög han i 24 timmar för att komma till studion i Visby.

- Det här var ett år efter det att vi först hade filmat ”Puss” och då hade jag långt hår, nu hade jag kort. De hade gjort en peruk som jag inte hade hunnit prova. Så när jag kom till Visby så var det bara på med peruken och filma i tre dagar och sen tillbaka till Louisiana.

Alexander Skarsgård säger att han saknar Sverige och att han vägrar köpa hus i USA.

- Jag känner lite motstånd mot det. Då blir det på något sätt mer permanent. Jag vet inte när jag vill flytta hem till Sverige igen.

Alexander njuter av den svenska västkusten.

- I Los Angeles kan man ju aldrig gå någonstans. Man måste köra bil. Därför är det underbart att vara i Göteborg, att kunna gå runt och fika med kompisar och se på stan. Det är mer stadspuls här än i LA, säger han.

Men just nu är det definitivt Los Angeles och den hyrda villan uppe i Hollywood Hills som är basen.

Tv-serien ”True blood” är en megasuccé. Tredje omgången rullar just nu i USA och redan i vinter drar man igång med inspelningen av omgång fyra. Men innan dess flyger han till Hawaii för att spela in science fiction-filmen ”Battleship” mot sångerskan Rihanna.