Drastisk ökning av spritlangning till unga

Spritlangningen till unga ökar drastiskt och Halland är inget undantag. Tvärtom - här är ökningen större än i riket och antalet polisanmälda langningar har sexdubblats de senaste tio åren.

ANNONS
|

– Hade det varit dyrare med alkohol i Tyskland hade vi inte haft den här problematiken, säger närpolischef Ingmar Nilja.

I Halland anmäldes år 2000 sju fall av langning, eller olovlig dryckeshantering som det heter i lagtexten. Förra året hade den siffran ökat till 44 anmälningar, vilket är mer än en sexdubbling.

Ingmar Nilja bekräftar bilden. Han tror att det finns två förklaringar. Framförallt har langningen ökat i takt med att Sverige gradvis anpassat sig till EU: s mer generösa införselregler.

– Det som dominerar i Halmstad är langare som köper alkohol utomlands, ofta Tyskland, och sedan åker tillbaka hit och säljer sina flak, säger han.

ANNONS

Han säger att en ytterligare förklaring är att polisen i Halland riktat strålkastarljuset mot just langningsbrott, vilket genererat fler anmälningar. Halmstadpolisen har på senare år gjort flera tillslag, dels på gatan och dels när langare sålt hemifrån. Då har man kunnat avslöja små ”systembolag” i bostäder, där unga kunder kunnat köpa utländsk alkohol illegalt.

– Där har vi också fått bra fällande domar, säger Ingmar Nilja.

De som säljer sprit, öl och vin från sina vardagsrum och bagageluckor skapar ett omfattande problem som drar med sig ytterligare svårigheter. Våldsbrott bland unga är direkt relaterat till alkoholkonsumtion, inte sällan i form av misshandel under sena kvällar. Därför har polisen i omgångar kraftsamlat mot langningen. Ett exempel är den ungdomsgrupp som bildades förra hösten.

Gruppen består av fem poliser som arbetar med spaning och utredning av ungdomsrelaterat brottslighet. Här ingår langning av alkohol till ungdomar - även om det enligt lagen inte är köparen utan langaren som begår brottet.

En av gruppens spanare, som på grund av sina arbetsuppgifter vill vara anonym, berättar att han upplever langarna som väldigt offensiva.

– Min bild är att de vill tjäna pengar, det är enbart i vinstdrivande syfte. Det är ett ganska fult sätt att tjäna pengar på ungdomar som kanske inte riktigt har omdöme, säger han.

ANNONS

Han upplever också att langarna ofta tar ett överpris när de säljer till unga människor, jämfört med det pris de tar av vuxna köpare.

– De passar på att utnyttja ungdomarna ännu lite mer.

Helena Pettersson är avdelningschef på akutmottagningen i Halmstad. Där förs ingen statistik över berusade ungdomar som tvingas söka hjälp på akuten och hon kan därför inte säga om det ökat.

– Men det finns och förekommer, det händer var och varannan helg, säger hon.

ANNONS