Lång väntan. Trots att det byggs nya hyreslägenheter i Halmstad är väntan på en lägenhet ibland flera år.
Lång väntan. Trots att det byggs nya hyreslägenheter i Halmstad är väntan på en lägenhet ibland flera år.

Bostadskön ökar akut i Halmstad

Bostadsmarknaden i Halmstad fungerar inte. Det finns för få bostäder till salu och för få att hyra. Det bromsar flyttkedjan och spär på kampen om de få attraktiva objekten.

ANNONS
|

Nyligen gjorde det kommunala bostadsbolaget HFAB om sin uthyrningssida på internet. Under en period fanns det bara ett tiotal lediga lägenheter att söka.

Efter omgörningen kan intresserade nu hitta ett 30-tal lediga bostäder. HFAB har med sina sammanlagt 9 980 lägenheter ungefär halva hyresmarknaden i Halmstad. Andra stora lokala aktörer är Akelius och Jana fastigheter, som bara redovisar en handfull lediga lägenheter.

På den ledande bostadsförsäljningssidan Hemnet finns det i hela kommunen drygt 150 villor, radhus eller lägenheter att köpa.

Kommunen har 95 684 invånare och enligt den tillgängliga statistiken finns det 44 100 bostäder. Andelen som är ledig och sökbar eller till försäljning utgör en bråkdel.

ANNONS

–Vi ser att bostadsköerna ökar dramatiskt i Halmstad. Vår ambition är att bygga 100–110 nya lägenheter om året. Vi vill skruva upp takten och kan tänka oss att dubbla vår produktion, men behöver planlagd mark till det, förklarar HFAB:s chef för affärsutveckling och kommunikation, Ulf Nilsson.

Kommunens ägarkrav på Halmstads fastighets AB är att bolaget ska stå för ungefär en fjärdedel av den nybyggnation som sker i Halmstad.

Under våren inleds ett arbete att uppdatera kommunens bostadsförsörjningsprogram. Det ska vara klart senast till årsskiftet och kommer att innebära att kraven på mer planlagd mark och fler startade byggen ökar.

I takt med att bostadsköerna ökar ser HFAB att benägenheten att flytta minskar bland hyresgästerna. Den som bor hos HFAB eller står i deras bostadskö får en köpoäng per dag. Poängen blir allt mer värdefulla eftersom det är ont om bytesobjekt och poängen nollställs vid en flytt.

–Jag har signaler från Stockholm där bostadsbolagen kan få göra 50 visningar för att få lägenheten uthyrd. Man offrar inte poängen om man inte tycker att den nya lägenheten är perfekt, beskriver Ulf Nilsson.

Läget i Halmstad är inte så illa, men tveklöst alarmerande. På HFAB:s uthyrningsplats ”Torget” är sju års kötid ett genomsnitt. De flesta attraktiva lägenheterna rusar upp till en bra bit över tio års köpoäng för att den intresserade ens ska hamna på plats fem bland spekulanterna.

ANNONS

Värsta exemplet på hur starkt söktrycket är just nu är en seniorlägenhet på Källegatan 3, när den plockades bort från Torget hade den sökande som ligger på plats fem 9 107 köpoäng, alltså bara 18 dagar ifrån 25 års köande.

–Vi är inte alls nöjda med dagens situation. Det är inte balans på bostadsmarknaden i Halmstad, konstaterar Ulf Nilsson.

ANNONS