Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Björn Anderö har haft världen som arbetsfält

Journalist, tv-reporter, informationsdirektör och konsult. Listan vad Björn Anderö gjort under sitt arbetsliv är lång. Sedan åtta år bor han i lugna Halmstad.

Björn Anderö är en äkta östgöte, född i Linköping, och en ivrig supporter till stadens ishockeykrigare.

– Jag har LHC:s tröja och allting.

Efter lumpen lämnade Björn hemstaden för Stockholm där han arbetade på Expressens reklamavdelning. En dag såg han en annons om att en tidning i södra Sverige sökte en allroundreporter.

– Jag tänkte att Helsingborg går bra, men det blev Laholm. Fick ta fram en karta för att hitta var stan låg.

Året var 1959 och Laholms tidning blev inledningen på en lång journalistkarriär. En vinter hann Björn också med att spela hockey i Hishult AIS(!).

– Det var ett jättehärligt år jag hade i Laholm. Björn Hellberg var min pryoelev.

När Björn gick på Journalistinstitutet i Stockholm gjorde han praktik på Dagens eko och fick jobb där när studierna var avklarade. Efter ett drygt år hamnade han på Expressen i Malmö. Då blev han lockad till radions nystartade Gävle-Dala distrikt. En dag ringde legendariske Per-Martin Hamberg, då programchef på tv, och erbjöd Björn jobb på Aktuellt. Sedan gick han över till Rapport där han slutade som reportagechef efter 17 år på Sveriges television.

Björn har åkt världen runt, förutom Australien och Nya Zeeland, som reporter och bevakat viktiga händelser.

När Franco höll sitt sista tal i Madrid, Spanien, höll Björn på att bli lynchad av folkmobben, för att han och kollegan var svenskar.

– Palme hade gått i Stockholm och samlat in pengar till diktatorns offer. Sverige och Portugal var hatade av hela spanska folket för sina uttalanden. Det var lynchstämning och de hade slagit ihjäl oss.

Björn och kollegan fick rymma fältet genom att hoppa in i bagaget på en bil.

– Vi drog till Malaga där det var lugnare.

När varvsarbetarna började strejka i Gdansk var han där tills han blev utvisad ur Polen. Under fiskekriget mellan Island och Storbritannien gick det också hett till och på vulkanön har Björn Anderö lämnat spår efter sig.

– Vi åkte med en båt från kustbevakningen och blev prejade av en brittisk fregatt. Det blev diplomatiska förvecklingar. På Island finns en lag, lex Anderö, som säger att kustbevakningen efter fadäsen inte får ta ombord journalister utan tillstånd.

I början av 1980-talet var Björn på ett konsultföretag som anlitades bland annat åt Ericsson och han blev också invald i marknadsgruppen som skulle se till att Östersund och Åre skulle få vinterspelen 1994, men med en ynka rösts övervikt gick OS till Lillehammer i Norge.

Sedan blev Björn handplockad till jobbet som informationsdirektör på Saab i Nyköping av företagets dåvarande vd Sten Wennlo och satt också med i koncernledningen.

– Sedan flyttades allt till Trollhättan och dit har jag aldrig längtat.

Numera kör han inte Saab och han är pessimistisk om företagets framtid.

– Jag tror inte att det kommer att gå så bra, tyvärr. Det är en jättehärlig bil med bra image, men jag tror inte på ”holländaren”.

Före pensionen körde Björn eget inom konsultbranschen.

Björn och hustrun Ingrid hamnade i Halmstad 2003 efter att ha besökt dottern Maria. Då såg Björn en annons i Hallandsposten om att en bostadsrätt med unikt läge på Bergsgatan var till salu. Efter att ha tittat på huset var de överväldigade och körde hem mot Stockholm.

– Vi var fartblinda stockholmare som inte visste vad hus kostade ute i landet. Vi hann inte ens till Hylte innan fastighetsmäklaren ringde och sa ”huset är ert om ni vill ha det”.

– Det tog ett tag att trivas och skaffa en bekantskapskrets. Halmstadbor är lite svårflörtade. Just det här området tycker jag är kanon.

I Halmstad lever Björn och Ingrid ett tillbakadraget liv, men trivs som fisken i vattnet. Banden till Östergötland har han inte klippt. Stugan i Kisa besöks varje sommar.

I dag blir det stor baluns med 75 gäster från hela landet som ska fira 75-åringen i Odd Fellowlokalen på Strandgatan.