Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Att bli fattig gör ingen frisk

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

KOMMENTAR till Michael Svensson och Finn Bengtsson 11/7.

Visst vill vi alla ha en kortare väg till ett friskare liv. Men verkligheten är inte alltid så enkel som Alliansen gör gällande. Genom att sätta upp tidsgränser i sjukförsäkringen har man nu börjat pressa sjuka att bli friska i förtid. Det fungerar naturligtvis inte. Det är inte antal dagar som avgör om man är frisk eller sjuk. Det handlar om vård, vila, rehabilitering och stöd från samhället. Att stressa människor tillbaka till arbete är ingen vinnande strategi i längden.

Först sänks nivån i sjukpenningen, sedan kastas man, efter två och ett halvt år som sjukskriven, handlöst ur systemet, det vill säga, man blir utförsäkrad. Försäkringstagaren blir då istället ett fall för Arbetsförmedlingen. Ingen människa blir friskare av att få sin ekonomi förstörd – som vid en utförsäkring. Inte heller mår man bra av att delta i Arbetslivsintroduktionen (ALI) om man är sjuk. Däremot hamnar man någon annanstans i statistiken. Cirka hälften av alla utförsäkrade går direkt tillbaka in i sjukförsäkringen efter avslutad ALI. En handfull går till utbildning eller jobb och resterande får fortsätta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Visst är rehabilitering en väldigt viktig pusselbit i tillfrisknandet, men idag tar det alldeles för lång tid att få hjälp. Onödigt många dagar av sjukförsäkringen hinner passera innan man hamnar i rätt åtgärd. Det finns massor att göra på detta område. Men det är viktigt att ha i åtanke att de sjuka har olika bakgrund, olika utbildningar och vill till olika delar av arbetsmarknaden. Därför fungerar inte en modell för samtliga sjuka. Tidig individanpassad rehabilitering är helt avgörande.

Att man som sjuk under Alliansregeringen erbjudits att stå på egna ben är ett mycket märkligt uttalande. Snarare blir man vid utförsäkring hänvisad till att leva på anhöriga eller försörjningsstöd, trots läkarintyg. Båda dessa lösningar känns kränkande för individen.

Avskaffa utförsäkringarna nu och låt sjuka få tillfriskna i den takt som läkarkåren anser är realistisk.

Monica Armini, Solrosuppropet (politiskt och religiöst obundet nätverk för avskaffandet av utförsäkringarna och fas 3)