Integrationsminister Johan Pehrson (L) kritiseras för kravet på kunskapstest för nyanlända.
Integrationsminister Johan Pehrson (L) kritiseras för kravet på kunskapstest för nyanlända. Bild: Carolina Byrmo/TT

Ska kunskapstest avgöra rätten till välfärdssystemet?

Att nyanlända får kunskap om hur det svenska samhället är uppbyggt och fungerar är utmärkt, skriver Göran Lund.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Integrationsminister Johan Pehrson (L) kräver att kunskap om ”svenska värderingar” ska vara ett krav för att erhålla bidrag och andra ersättningar. Nyanlända ska genomgå ett kunskapstest. Testresultatet avgör om du ska få rätt till välfärdssystemet, inte behovet.

”Går man mot någonting som angriper grundlagen eller våra värderingar, då blir det ett problem”, säger Pehrson i DN den 16/11. Men har liberalen själv koll på grundlagen och ”våra värderingar”? I Sverige får man nämligen ha vilka åsikter och värderingar man vill, och dessutom yttra dem. Pehrson försöker förtydliga: ”Det är att man ställer upp på grundlagen. Det innebär att man pratar svenska och kan ta del av andra kulturella koder. En sådan kod är tillit. Att vi tror att myndigheterna finns till för att de vill oss väl.”

ANNONS

Att lära sig svenska är viktigt. Men vad grundlagen kräver är att minoritetsspråkens bevarande underlättas. Sannings- och försoningskommissionen utreder nu brottet när vi tvingade tornedalsbarn att tala svenska.

Yttrandefriheten ger oss rätt att uttala misstro mot myndigheter. När det gäller tillit har SD-väljare, enligt undersökningar från SOM-institutet lägre förtroende för myndigheter än övriga väljare. Betyder det att de har bristfälliga värderingar? Hur är det med Björn Söders tillit när han påstod att Migrationsverket består av ”asylaktivister” och att generaldirektören tillsammans med flera andra myndighetschefer måste bytas ut?

Enligt grundlagen är Sverige en liberal demokrati. Majoriteten kan inte besluta att minoriteters rättigheter inskränks. Tycker Pehrson att SD tydligt uttalar stöd för grundlagens liberala demokrati? Stommen i de svenska värderingarna?

Att nyanlända får kunskap om hur det svenska samhället är uppbyggt och fungerar är utmärkt. Men när liberalen Pehrson snärjer in sig i att det handlar om ”våra värderingar”, som inte ens hans regeringsunderlag tydligt står bakom, ”då blir det ett problem”.

Göran Lund

ANNONS