Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Arnström (S) vill riva upp vindkraftsplanen

Socialdemokraterna har som vallöfte att revidera vindkraftsplanen i Hylte om man vinner valet. Men partiledaren Micael Arnström vill komma i gång snabbare än så och lämnar redan nu in en motion i ärendet.

I motionen, som ska medfölja handlingarna till fullmäktige den 30 september, förklarar Arnström att ”den nuvarande planen innebär ett mycket allvarligt ingrepp i Hyltes geografi. Man bör därför iaktta en mycket stor försiktighet när områden upplåts till denna typ av industrietableringar”.

Micael Arnström anser att vindkraftsutbyggnaden hittills fått ”ske utan att någon kritisk granskning skett eller att seriösa konsekvensutredningar gjorts”.

Med det i åtanke vill han att fullmäktige så snart som möjligt efter valet, då Hylteborna via röstsedeln visat vilka som ska styra under kommande mandatperiod, får nya möjligheter att ta ställning till kommunens vindkraftsplan.

Yrkandet är därför att samhällsbyggnadsämnden får i uppdrag att snarast ta fram ett nytt förslag på reviderad vindkraftsplan vilken ska upp i fullmäktige.

Innan den reviderade planen vunnit laga kraft ska heller inga nya vindkraftsansökningar godkännas.

– Jag hoppas att det kan komma upp för beslut redan i november–december. Det här kräver ju inga utredningar utan bara ett ställningstagande i frågan. Då sitter ju också de nyinvalda ledamöterna i fullmäktige och det blir då deras sak att ta ställning till vindkraften framöver, säger Micael Arnström.