Angeläget skrivet om mobbning

Böcker ung Maja-Maria Henriksson: ”Jag finns” (Natur och Kultur)

ANNONS
|

För några veckor sen avslöjade en granskning från Skolinspektionen att de flesta svenska skolor är dåliga på att hantera och förebygga mobbning. Alltför ofta väljer lärare och rektorer att förbli passiva, trots att de vet vad som pågår. Det är just detta som Maja-Maria Henrikssons självbiografiska debutroman handlar om. Att inte synas, att inte finnas.

14-åriga Johanna blir ständigt misshandlad och trakasserad av Vedin, klassens värsting och lärarnas försök att hjälpa är som bäst halvhjärtade. Men tortyren slutar inte där. Hemma väntar en mamma som aldrig blir nöjd och som tycker att Johanna gör för stor sak av pojkarnas bus, som ljuger och sopar Johannas problem under mattan så att inget kan störa illusionen av att allt är perfekt, trots att allt är fel.

ANNONS

Det mycket misär som trängs mellan sidorna och det är ofta plågsamt att läsa. På en enkel men effektiv prosa och med stor psykologiskt trovärdighet skildrar Maja-Maria Henriksson offrets värld inifrån. Precis som så många andra trakasserade barn förlitar hon sig på sin fantasi och sin uppfinningsförmåga för att hitta andrum.

Men när hjälpen äntligen verkar möjlig blir Johanna ändå besviken. Hon inser att de inte är intresserade av henne, de vill inte se bara henne trots att det är hon som behöver bli sedd. De pratar hellre om Vedin eller mamma. Till slut är det Johanna själv som måste sätta ner foten och säga stopp, för hon vet att ingen annan kommer att göra det åt henne. Ett scenario som nog tyvärr är alltför vanligt.

ANNONS