Alexandra Pascalidou har under nästan ett års tid följt en grupp romer i Borås som försörjer sig genom att tigga.
Alexandra Pascalidou har under nästan ett års tid följt en grupp romer i Borås som försörjer sig genom att tigga.

Alexandra Pascalidou möter sina fördomar

För Alexandra Pascalidou blev inspelningen av dokumentärserien "Vi kallas tiggare" en ögonöppnare. – Jag tror aldrig jag har gjort något som gett mig så många insikter om mig själv och de människor som jag mött, säger hon.

ANNONS
|

Under nästan ett år följer Alexandra Pascalidou en grupp romer i Borås och reser med dem hem till Rumänien. Tittarna får veta vilka de är, varför de är här och vad de drömmer om. Det första programmet i serien sänds i SVT den 7 april.

– Det är väldigt aktuellt att lyfta fram de här människorna ur skuggan och låta dem få bära sina egna berättelser. Antiziganismen är närvarande överallt. Många är övertygade om att de vet allt om de här människorna.

Hon tror att serien kan bli en aha-upplevelse för tittarna. Själv har hon påverkats starkt av de människor hon mötte.

– Jag hade förväntat mig ett kompakt mörker, men de finner glädjeämnen i livet trots att de saknar allt. Den kraften och förmågan att fortfarande le och skratta har drabbat mig väldigt starkt, säger hon.

Tittarna får även se Alexandra utöva sin dolda talang – hon kan prata rumänska. Hon föddes nämligen i Bukarest och bodde där med sina grekiska föräldrar tills hon var ett år. Föräldrarna använde sedan rumänska för att prata hemligheter och Alexandra var nyfiken, så hon lärde sig att förstå språket.

ANNONS

– Det har varit intressant att för första gången få praktisera min usla rumänska. Framför allt var det spännande när jag träffade politiker i Rumänien, eftersom jag förstod mer än vad de trodde, säger hon.

Född: 1970 i Bukarest i Rumänien.

Bakgrund: Föddes av grekiska föräldrar i Bukarest, men familjen flyttade snart till Grekland. Senare gick flyttlasset till Sverige och Stockholmsförorten Rinkeby. Har en högskoleexamen i bland annat statsvetenskap och internationella relationer vid Stockholms universitet och universitetet på Kreta. Blev känd för en bredare allmänhet som programledare i tv, exempelvis för "Mosaik" och "Som sagt" i SVT. Är återkommande programledare i Sveriges Radio. Valdes till Årets europé i Sverige 2015.

Senaste bok: "Kaos - ett svenskt krislexikon".

Aktuell: Med dokumentärserien "Vi kallas tiggare" som börjar sändas i SVT den 7 april.

ANNONS