Salar. Insändaren tar upp att män och kvinnor delar sal på sjukhuset i Halmstad. (Bilden är dock en genrebild tagen på annan plats.)
Salar. Insändaren tar upp att män och kvinnor delar sal på sjukhuset i Halmstad. (Bilden är dock en genrebild tagen på annan plats.)

Det är förskräckligt utlämnande

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

vård. Jag har, till min stora förvåning, upptäckt att man på sjukhuset i Halmstad blandar kvinnliga och manliga patienter på samma sal.

Som exempel kan nämnas en kvinna, som bland annat inte kan tala, inte klara toalettbesök, inte kan vända sig i sängen själv och så vidare, utan är helt utlämnad till personalens skötsel och som alltså tvingas dela rum med manliga patienter. Det känns väldigt utlämnande och brist på integritet.

De patienter, som själva kan gå, delar på den toalett som finns i rummet och kan alltså gå runt i rummet utan att denna sjuka person till exempel själv kan dra upp filten om sin kropp om den skulle ha glidit ned. Jag tycker att det är förskräckligt utlämnande!

ANNONS

Om detta förfarande vore ett undantag för att slippa lägga en patient i en korridor, kan jag förstå att man kan behöva placera patienter så. Men jag har genom goda vänner fått veta att detta verkar ske regelbundet också på andra avdelningar, bland annat fick en ung kvinna dela rum med tre äldre män.

Personalen gör ett fantastiskt jobb med sin medkänsla och omtanke om både patienter och besökare, men ni som planerar vård och vårdplatser behöver verkligen tänka om!

”Inte värdigt”

Svar direkt

Sedan en lång tid tillbaka har vi blandade salar på Hallands sjukhus. Anledningen är att majoriteten av patienterna som vårdas på sjukhuset kommer in för akut vård och att andelen kvinnliga respektive manliga patienter varierar.

ANNONS

I första hand försöker vi att inte blanda kvinnor och män på salarna, men när det inte finns platser på en sal med samma kön undviker vi att flytta andra patienter för att tillgodose detta.

Självklart tar vi hänsyn till den personliga integriteten, men patientsäkerheten kommer alltid i första hand. I så stor uträckning som möjligt försöker vi därför att undvika att flytta patienter eftersom det skapar oro och utgör en patientsäkerhetsrisk, exempelvis större risk för förväxling och spridning av smittor.

Marianne Kondrup

kommunikationschef

Hallands sjukhus

ANNONS