Enligt Vänsterpartiet kommer hyrorna att höjas vid marknadshyror.
Enligt Vänsterpartiet kommer hyrorna att höjas vid marknadshyror. Bild: Hasse Holmberg / TT

Vem bluffar om marknadshyror?

Marknadshyror kommer att leda till höjda hyror där det råder bostadsbrist. Behovet av nyproducerade bostäder med rimliga hyror bör lösas av kommunala bostadsföretag och politiska beslut, inte av marknaden, menar Vänsterpartiet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Hannes Sjöberg menar i sin ledare den 13 juli att Vänsterpartiet bluffar om marknadshyror.

Nej, Vänsterpartiet bluffar inte, vi tänker lite längre och gör de konsekvensanalyser som saknats. För när tiden går kommer en allt större del av hyresbeståndet att omfattas av den fria hyressättningen. Marknadshyror i nyproduktion är bara ett första steg. Om det blir ett sådan valresultat att det finns en majoritet för marknadshyror kommer det succesivt att införas fullt ut. De partier som förespråkar marknadsliberalism strävar efter detta eftersom det är deras ideologi.

Marknadshyror kommer att leda till höjda hyror där det råder bostadsbrist. Vore det ens möjligt att upprätthålla distinktionen mellan nyproduktion och äldre hyresrätter? Dels marknadshyror där fastighetsägare bestämmer nivån, och dels kollektivt förhandlade hyror där parterna kommer överens?

ANNONS

Hyresgästföreningen har låtit Ramböll göra en undersökning vad det skulle innebära för hyrorna i olika städer, däribland Halmstad. Den grundar sig på statistik över hyressättning och efterfrågan på hyresbostäder. Det har mätts med kötiden för lägenhet i de kommunala bostadsbolagen och takten på bostadsbyggandet; kötiden i Halmstad är cirka 9 år.

Det råder större efterfrågan än tillgång på hyresbostäder. Enligt Rambölls beräkningar skulle hyrorna höjas med i genomsnitt 19 procent och hyresgästerna skulle behöva lägga ytterligare 5 procent av sin inkomst på hyran. En 2:a på 62 kvm skulle med marknadshyror gå från genomsnittliga hyra på 5 900 kronor i månaden till en hyra på 7 100 kronor i månaden.

Behovet av nyproducerade bostäder med rimliga hyror bör lösas av kommunala bostadsföretag och politiska beslut, inte av marknaden!

Sjöberg hänvisar till att efter att marknadshyror infördes i Finland har bostadsköerna försvunnit. Han glömmer att tala om att hyrorna i Helsingfors ökade med 42 % och i övriga Finland med 26%. Kostnaderna för bostadsbidrag ökade därför kraftigt, och är nu åtta gånger högre än den svenska räknat per hyresgäst. Hur ska vi lösa det i Sverige om fri hyressättning införs? Samma partier vill ju samtidigt sänka skatterna!

Vad får marknadshyror för konsekvenser för samhället som helhet?

ANNONS

Marknadsliberalisterna anser att läget måste få större utslag vid hyressättningen. Vad händer då? Jo, människor med låga inkomster har inte råd att bo kvar i hyresrätter i eftertraktade områden, utan tvingas flytta till mindre populära stadsdelar, där hyrorna är lägre. Det kallas för gentrifiering när bostadsområden förvandlas till statusområden för välbeställda. Samtidigt har också inkomstklyftorna mellan hög och låginkomsttagare ökat mer i Sverige än i något annat europeiskt land sedan 80-talet.

Ökade klyftor i samhället skapar motsättningar mellan olika inkomst- och befolkningsgrupper, skapar skadlig obalans i samhället, känslor av orättvisa, maktlöshet och missnöje. Därför vill Vänsterpartiet se en annan utveckling där de ekonomiska klyftorna och bostadssegregationen minskar!

Willy Frithiofsson Schütt, ordförande Vänsterpartiet Halmstad

Tania Bengtsson, gruppledare Vänsterpartiet Halmstad

Ingela Svenson, ordförande Vänsterpartiet Varberg

Marie Lindén, vice ordförande Vänsterpartiet Varberg

ANNONS