Vetenskapsskolan hade under en många år allvarliga brister, bland annat utgjorde elever som inte ens fanns i landet underlag för dess skolpeng. Dåvarande rektorn Abdel Nasser El Nadi ingår i styrelsen för Vänskapsskolan, som tänker etablera sig i Oskarström.
Vetenskapsskolan hade under en många år allvarliga brister, bland annat utgjorde elever som inte ens fanns i landet underlag för dess skolpeng. Dåvarande rektorn Abdel Nasser El Nadi ingår i styrelsen för Vänskapsskolan, som tänker etablera sig i Oskarström.

Frågetecken kring Vänskapsskolan

Halmstads kommun vill inte att Vänskapsskolan etablerar sig här. Men Skolinspektionen sade ändå ja. Beskedet väcker oro och kritiker menar att skolans företrädare agerar i islamistiska forum.

ANNONS
|

Abdel Nasser El Nadi är styrelseledamot i företaget Vänskaps­skolan, som nyligen fick klartecken till att starta verksamhet i Halmstads kommun.

Han har tidigare varit rektor på Vetenskapsskolan i Göteborg, där Skolinspektionen under lång tid kritiserade verksamheten. Abdel Nasser El Nadi kopplades bland annat till brister som att elever som inte ens vistades i Sverige utgjorde underlag för skolpengen.

Några andra händelser i Vetenskapsskolan som fått spridning är att när styrelsen i det bolaget höll årsstämma för några år sedan slutade det interna bråket, om hur vinsten skulle delas, med att en av de närvarande blev slagen i huvudet med en glasflaska. Det kan väl snarast betraktas som personliga tillkortakommanden, men är ändå uppseendeväckande med tanke på den fostrande verksamhet bolaget bedriver.

ANNONS

Skolföretaget fick kraftig kritik efter att en av deras skolbussar krockat 2014. Föraren, som var ensam i bussen vid olyckstillfället, omkom. Det visade sig dessutom att skolbussen hade körförbud.

Utöver detta har Skolinspektionen också framfört kritik mot hur själva undervisningen organiseras. En av punkterna gällde att skolan haft obehöriga lärare.

Vänskapsskolan förhandlar nu om att etablera sig i Oskarström. Företaget vill starta förskoleklass, grundskola för årskurserna 1–6 och fritidsverksamhet. Fullt utbyggd ska skolan ha plats för 25 elever i förskoleklass, 165 elever i grundskolan och 120 elever i fritidshemmet.

Barn- och ungdomsnämnden i Halmstad pekade på att vid en etablering där kan befintliga skolor i upptagningsområdet tappa elever:

”Det kan leda till såväl organisatoriska som ekonomiska konsekvenser”.

Skolinspektionens helhetsbedömning blev ändå att en etablering ”inte innebär sådana påtagliga negativa följder på lång sikt att ansökan ska avslås”. Halmstads kommun tänker inte överklaga Skol­inspektionens beslut.

Vid sidan om de formella funderingarna finns frågan om vilken koppling som skolföretagets företrädare har till organisationer som Sveriges förenade muslimer, SFM.

Läsare som hört av sig till tidningen och velat slå larm oroas. Vare sig Vetenskapsskolan eller Vänskapsskolan är uttalat konfessionella, de ska alltså inte betraktas som religiösa friskolor.

Länken mellan bland andra styrelseledamoten Abdel Nasser El Nadi, som också kallar sig Abo Talal, och SFM är inte svår att se. Det finns mängder av exempel där Abo Talal föreläst på SFM:s arrangemang.

ANNONS

Vid flera av dem framträder Abo Talal tillsammans med företrädare för moskén i Gävle. Bland annat i en ledarartikel i Göteborgs-Posten finns sammanställningar som pekar på att SFM bjudit in och haft föreläsare som krigat för IS och som uppmuntrat till terrordåd i Sverige.

SFM låter också personer som framträder vid deras forum säga att tolvåriga flickor som inte bär slöja kommer till djävulen. De jämför kvinnor som inte skyler sig med att det är som att välja mellan chokladbitar som inte haft papper omkring eller chokladbitar som and­ra kommit åt att röra vid.

Abdel Nasser El Nadi tar bestämt avstånd från andra personers engagemang för Sveriges förenade muslimer, SFM. När vi frågar honom hur han ser på att organisationen bjudit in IS-soldater eller att man låter föreläsare sprida en förlegad kvinnosyn svarar han: ”Jag har ingen koppling till de frågorna. Kontakta SFM.”

Vidare anser han att bidragsfrågan är utredd med Göteborgs kommun sedan länge. ”Reglerna var otydliga” förklarar han och uppger att skolan sedan dess inte haft några problem angående frånvarorapportering.

I april i år uppmärksammades SFM också när MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, beslutade att SFM ska betala tillbaka 535 000 kronor som man fått i bidrag till ett projekt för att jobba mot antimuslimsk rasism. Beslutet fattades efter en granskning, där uppgifter om de ifrågasatta föreläsarna vägde tungt.

ANNONS

Kontaktpersonen för Vänskapsskolan, Elise Ghaziri, kommenterar inte vad andra personer inom skolföretaget gör. Hon framhåller att den blivande skolans verksamhet ska präglas av ett arbete som leder till att eleverna ska kunna integreras i samhället.

– Vi har inga kopplingar till Sveriges förenade muslimer, vi har inga kopplingar till någon organisation över huvud taget. Vi är en fristående skola, med en allmän inriktning. Det är absurt det här.

Om Abdel Nassers El Nadis före­läsningar och koppling till SFM säger hon:

– Jag kan inte uttala mig om honom. Men jag kan garantera att vi är en skola som enbart arbetar med att eleverna ska nå målen. Skolinspektionen har varit hos oss flera gånger och gett oss grönt i allt. Vad en enskild person har för religiös inriktning har jag inte med att göra och kan inte uttala mig om. Jag är pedagog och jobbar för kunskapsutveckling, säger hon.

ANNONS