Hundraårigt kraftverk ”behöver lite kärlek”

Vattenkraftverket i Skogaby fyller 100 år. Det ”firar” Statkraft med att pumpa in ny cement för att täta kraftverksdammen och anläggningen vid generatorstationen.
– Senast det här gjordes var på 1990-talet, säger konstruktör Mårten Janz.

ANNONS
LocationSkogaby||

Skogaby var inte först när Sydkraft byggde sina kraftverk i Lagan i början av förra seklet. Men det var dittills störst när det byggdes 1921.

Än i dag levererar Skogaby kraftverk sin ström till elnätet. Dess 52 miljoner kilowattimmar per år räcker i runda slängar till för att försörja 200 eluppvärmda villor.

Men en hundra år gammal anläggning dras förstås med ett hyfsat underhållsbehov.

– Det behöver lite kärlek, säger Mårten Janz som är konstruktör på konsulten Afry.

Just nu pågår ett större arbete med att täta gammal betong.

– Vi började jobba vid generatorn i maj i fjol. I augusti gick vi över till själva dammen, säger platschefen Jörgen Gustafsson på entreprenören Besab.

ANNONS

Cementen täpper till i sprickorna

Massor av hål borras ner i de gamla betongkonstruktionerna. I hålen sprutas (”injekteras”) ny cement in.

– Cementen trycks in i de hålrum där det blivit dåligt, säger nuvarande ägaren Statkrafts projektledare Robert Torstensson.

Det hjälper. Robert Torstensson pekar på en kupig stenvägg på generatoranläggningen.

– Vid torrt väder kunde vi se att ytan gick från att vara fuktig till att den blev torr. Då har man lyckats med injekteringen, säger han.

Inne i byggnaden får HP titta in i en inspektionstunnel som på sin utsida är helt omgiven av vatten. Där, berättar Jörgen Gustafsson, rann det vatten från betongväggarna innan injekteringen.

Nu fuktar det bara en aning på vissa ställen.

– Det är omöjligt att få det helt tätt, det här är lite som ett lecablock, väldigt poröst, säger Jörgen Gustafsson.

Efter all borrning har man sparat borrkärnor som visar hur betongen såg ut vid arbetets början. En frisk kärna ser ut som en fast korv. Där betongen eroderat kom det bara upp splittrade bitar av sten och cement.

Tätningsarbetet ska hålla på året ut

Cirka sju ton cement har sprutats in för att täta generatoranläggningen. Där är arbetet nu färdigt.

I den 230 meter långa dammkonstruktionen återstår däremot en hel del att göra. Den kommer att tätas med uppemot 40 ton cement.

ANNONS

– Här kommer det att pågå jobb hela det här året ut, säger Robert Torstensson.

Även dammen har sakta men säkert förlorat material genom de påfrestningar som det ständigt påtryckande vattnet ger.

– Ser du de ljusa partierna på dammen? Det är kalkutfällningar från betongen eftersom det sipprat rakt igenom. Det rinner inte vatten, för vid uppehållsväder är ytan torr, men man vill inte att det ska sippra så att det fuktar igenom, säger Jörgen Gustafsson.

”Rigorösa säkerhetskrav”

Den här typen av underhåll syftar förstås till att säkra att en damm inte brister. Det skulle ge katastrofala följder.

– Säkerhetskraven är rigorösa. Det finns bestämmelser på när inspektioner ska göras hur och vem som får göra dem. På alla dammanläggningar gäller det att ligga steget före, säger Mårten Janz.

När dammen byggdes fanns inga av de maskiner som används för dagens underhåll. Det mesta gjordes för hand, vilket väcker beundran.

– Alltihop är väldigt välbyggt med tanke på den teknik de hade då. De hade inte ens betongvibratorer, säger Jörgen Gustafsson.

LÄS MER:Hundraårig damm förstärks – läcker ovanligt mycket

LÄS MER:"Tusentals drabbas" vid dammhaveri i Nissan

ANNONS