Företrädarna för Framtid Hylte, Ronny Löfquist (S), Tommy Edenholm (KV), Lisa Mogren (V) och Bengt-Åke Torhall (L).
Företrädarna för Framtid Hylte, Ronny Löfquist (S), Tommy Edenholm (KV), Lisa Mogren (V) och Bengt-Åke Torhall (L). Bild: Isabel Bark

Ett stabilt styre som bådar gott för Hyltes framtid

Hylte kommun är den minsta av de sex halländska kommunerna. Med sitt geografiska läge i inlandet har kommunen också många utmaningar som kännetecknar glesbygden. Trots det finns det en god framtid för Hylte. Tacka det politiska styret för det. Detta är den tredje och sista delen av ledarredaktionens politiska genomgång.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det var kallat till presskonferens i kommunhuset i Hyltebruk. På plats fanns en liten skara, fyra representanter från det politiska styret i Framtid Hylte och två medarbetare från Hallandsposten. Som vanligt var det kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) som höll i taktpinnen när det politiska styrets budgetförslag ska presenteras.

Den här presskonferensen var i slutet av oktober förra året och Löfquist berättade att detta var den tionde budgeten han varit med att jobba fram sedan 2011. Det visar på vilken kunskap han har vad gäller de ekonomiska bitarna men framför allt i vilka utmaningar som en liten kommun som Hylte har.

ANNONS

Vid sin sida hade Ronny Löfquist företrädarna för de tre samarbetspartierna, Tommy Edenholm från Kommunens väl, Bengt-Åke Torhall från Liberalerna samt Lisa Mogren från Vänsterpartiet.

Ronny Löfquist gick i rask takt igenom det ekonomiska läget inför det kommande året, och det ser mörkt ut för Hylte. Kommunen tampas med vikande intäkter i och med att befolkningen minskar och en viktig arbetsgivare har meddelat att man ska halvera sin produktion i Hyltebruk. Men de mörka molnen skingras ändå något när man i budgetförslaget sänker kraven på att budgeten ska gå med överskott.

Det kan låta som en kreativ lösning, men det är ändå en budget i balans som presenteras, en budget med satsningar där den kanske viktigaste nyheten är att Framtid Hylte redan till 2021 ska göra en satsning på nya bostäder på Staffansbo.

Det var muntra miner mellan de fyra politikerna, och så här har det låtit på tidigare presskonferenser med Framtid Hylte, stämningen är god mellan de fyra samarbetspartierna; de tre mindre partierna har inget att klaga på gentemot dominanten Socialdemokraterna.

Hylte kommun har som sagt en svår ekonomisk ekvation att lösa i och med att befolkningen väntas minska det närmaste decenniet. Därför är det av största vikt att det politiska styret ror i hamn de många satsningar på nya bostäder som nu finns. Det handlar bland annat om Parkstaden i Hyltebruk samt nya områden i Torup och Unnaryd som ska exploateras. Nya invånare innebär nya skatteintäkter.

ANNONS

Men en utmaning för Hylte är att det kostar lika mycket att bygga nya bostäder som på andra ställen i Halland men att prisläget i kommunen ofta är betydligt lägre. En normalvilla i Halmstad är dyrare att köpa än motsvarande villa i Hylte.

Det innebär att marginalerna för den som bygger nya bostäder blir lägre, vilket gör att det inte är lika attraktivt. Därför var det inte så konstigt att Framtid Hylte ville lyfta fram satsningen på Staffansbo.

Här är det bara att damma av den befintliga detaljplanen och i området finns de högsta bostadspriserna i Hyltebruk. Troligen kommer de nya villorna som byggs i Staffansbo att vara en bra affär för alla inblandade parter, kommunen, byggföretagen och inte minst för de nya Hyltebor som flyttar in i området när de nya bostäderna är klara.

En liten kommun gör så gott den kan, skulle man kunna säga om Hylte. Kommunen är den minsta i Halland med sina omkring 11 000 invånare. Det som också utmärker Hylte är att den inte har någon kust, en nog så attraktiv del av Hallands fem andra kommuner. Men det finns andra kvaliteter att lyfta fram som den som vill bo naturskönt, de stora skogarna och de många sjöarna.

ANNONS

Det finns många utmaningar för en kommun av Hyltes storlek och geografiska placering. De ekonomiska marginalerna är mindre än för en större kommun som till exempel Halmstad med sina drygt 100 000 invånare. Dessutom tampas Hylte med andra utmaningar som är vanliga för en liten kommun, som att samhällsservicen riskerar att utarmas över tid och att jobben försvinner.

Förra årets besked att bruket drar ner på sin produktion i Hyltebruk är ett exempel på hur sårbar en liten kommun som Hylte kan vara. Men allt är inte nattsvart, det finns också företag som tvärtom satsar i kommunen. Ett exempel är verkstadskoncernen Gnotec som under 2021 ska flytta 80 jobb från Reftele till Kinnared och Hyltebruk.

Fram till nästa val om ett och ett halvt år gäller det nu för det politiska styret i Hylte att spela korten väl, att satsa där det lönar sig och förbereda sig för att fler jobb kan försvinna från kommunen. Det är en tuff utmaning att möta de större samhällstrenderna. Men en bra utgångspunkt är ett stabilt politiskt styre så som läget är med de fyra partierna i Framtid Hylte som tillsammans har en majoritet i fullmäktige.

Givetvis är det viktigt med en aktiv opposition, alla beslut som det politiska styret tar behöver inte vara av godo för kommunen. Men i nuläget och fram till nästa val måste man erkänna att Framtid Hylte inte har någon riktig utmanare på toppen.

ANNONS

Som jag har konstaterat tidigare här på ledarsidan så gör faktiskt Framtid Hylte skäl för sitt namn, trots de stora utmaningar som den lilla kommunen har.

En stor del av den förtjänsten måste faktiskt tillskrivas Ronny Löfquist, som också är den som nu har suttit allra längst vid makten i Hylte kommun.

LÄS MER:Alliansen måste på allvar ta itu med Halmstads segregation

LÄS MER:Mer samverkan än samstyre i Laholm

ANNONS