En ny organisation för vuxenutbildningen i Halmstad är klubbad. Genrebild.
En ny organisation för vuxenutbildningen i Halmstad är klubbad. Genrebild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Så organiseras den nya vuxenutbildningen i Halmstad

Den teoretiska gymnasiala vuxenutbildningen läggs ut på externa aktörer. Det har utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden beslutat.

ANNONS
|

Nämndens beslut innebär flera förändringar inom vuxenutbildningen i Halmstad där den nuvarande beställar- och utförarmodellen avvecklas.

Den kommunala vuxenutbildningen (Kommunvux) övergår till anslagsfinansiering, det vill säga att verksamheten får en budget att förhålla sig till. I den nuvarande modellen finansieras verksamheten med intäkter baserade på antalet elever som fullföljer utbildningen.

I den nya organisationen ska Kommunvux anordna grundläggande vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna (Lärvux), yrkesutbildning inom vård- och omsorg samt merparten av svenska för invandrare (SFI).

Kritiserad privatisering gick igenom

Den av ett 30-tal gymnasielärare kritiserade privatisering, som HP rapporterade om häromdagen, gick igenom i nämnden.

Gymnasial vuxenutbildning inom teoretiska ämnen samt all yrkesutbildning (förutom vård- och omsorg) läggs ut på privata aktörer som upphandlas av kommunen.

ANNONS

LÄS MER: Lärarupprop mot ökad privatisering av vuxenutbildningen

Nämndens ordförande Christofer Lundholm (M) tror att resultatet av förändringen blir en flexibel organisation där kommunen är en av flera aktörer på marknaden.

”Vi vill ha en vuxenutbildning som väldigt snabbt kan ställa om beroende på vad som händer på arbetsmarknaden. Hamnar vi i lågkonjunktur exempelvis så måste vi snabbt ställa om och ha ett flertal platser”, sa han till HP den 29/11.

Dock var nämnden inte enig om privatiseringen. Socialdemokraterna yrkade på avslag och fick stöd av Vänsterpartiet, men förslaget gick igenom ändå.

”Vi säger ja till organisationsförslaget men nej till den ökade privatiseringen. Vi håller med om att kommunen måste vara beredd på att snabbt ställa om utifrån aktuella situationer, men hade hellre sett att det görs upphandlingar när behoven uppstår”, säger Michael Svensson (S), nämndens vice ordförande i ett pressmeddelande.

V yrkade också på att en större kommunalisering av vuxenutbildningen skulle ske.

Förändringen av verksamheten är ett resultat av ekonomiska utmaningar och en organisatorisk oklarhet.

Den nya organisationen ska vara fullt genomförd till årsskiftet 2021/2022.

LÄS MER: Vuxenutbildningen görs om efter flera brister

ANNONS