Tylöfyren fyller 150 år och uppmärksammas med plakett

Med bubbel och en fin minnesplakett firas Halmstads nya 150-åring. Det är den röda plåtfyren ute på Tylön från 1968 som i veckan uppmärksammas.

ANNONS
LocationTylön, Tylösand||

Makarna Patrik och Åsa Magnusson hade planerat för en lugn och ensam dag på Tylön utanför Halmstad. Istället steg en hel delegation av fyrfirare iland. Jubilaren är Tylöfyren som i år firar 150 år och skulle uppmärksammas med avtäckningen av en minnesplakett.

– Vi ska idag fira att det är 150 år sedan som denna ”Heidenstamsfyr” restes här 1870 för att sedan släckas 1968, berättar Anders Widén som lokalt är engagerad i Svenska Fyrsällskapet.

Fyren som är 13 meter hög i rödmålad plåt, är en så kallad ”Heidenstammare” för att den utvecklades av Gustaf von Heidenstam som var far till nationalskalden Verner von Heidenstam. Tidigare fyrar var ofta byggda av sten men genom att prefabricera dem i plåt kunde man enkelt bygga upp dem på plats under en säsong. Samma sak var det med alla fyrvaktarbostäderna på Tylön som kom i delar från fabriken.

ANNONS

På plats denna dag var förutom Svenska Fyrsällskapet även inbjudna representanter från kommunen, länsstyrelsen och Lokalt Ledd utveckling Halland samt guider. Den som skulle sköta avteckningen av Svenska Fyrsällskapets minnesplakett var kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M).

Efter ceremonin skålades det i bubbel och alla inbjudna fick möjlighet att titta på fyren från insidan och njuta av utsikten uppifrån lanterninen.

– Det är ju fantastiskt. Jag har aldrig varit här ute på ön innan och fått chansen att se fyren från insidan. Det får mig att tänka lite på vilket otroligt arbete det måste ha varit att jobba här ute och hålla fyren vid liv. Man var fast i flera veckor utan att kunna nå land, säger Jonas Bergman (M).

Lars-Gunnar Durenius blickande ut över havet som hans farfar säkert gjorde som fyrmästare på Tylön under mitten av fyrtiotalet.
Lars-Gunnar Durenius blickande ut över havet som hans farfar säkert gjorde som fyrmästare på Tylön under mitten av fyrtiotalet. Bild: Fredrik Almryd

En som också funderade på livet ute på Tylön är Lars-Gunnar Durenius som är barnbarn till Tylöns fyrmästare mellan 1944 till 1947, Karl Gustaf Dunder Durenius. Lars-Gunnar var bara några månader gammal när farfar gick bort och det var först för tre år sedan som han själv för första gången satt foten ute på Tylön. Vi hittar honom längst upp i fyren där han blickar ut över havet som hans farfar säkert gjort hundratals gånger.

– Det känns lite speciellt att han hållit till här ute. Jag tror inte jag själv hade velat bo här som han gjorde.

ANNONS

Den första fyrmästaren Carl Julius Olsson bodde ute på ön tillsammans med sina fyrvaktare med familjer. Under en period i början av 1900-talet fanns det så många barn ute på Tylön att det bedrevs skolverksamhet.

Efter stängningen av Tylöfyren 1968 så ersattes den av kassunfyren som står en halv sjömil utanför Tylön i havet. Fyrvaktarbostäderna och Tylöfyren, som ägs av Statens fastighetsverk, genomgick ett förfall men fyren renoverades 2008. Tyvärr så försvann den stora linsen som genom åren skickat ljussignaler till sjöfarare och som sågs 30 kilometer bort.

– Det är vårt mål att återställa fyren som den en gång var för vi har nu hittat en lins. Drömmen är att tända ett fast vitt sken mot land som inte stör sjöfarten, säger Anders Widén.

Linsen är inte den ursprungliga utan ett identiskt prisma som är en gåva från Sjöfartsverket. Nu ligger det bara lite diplomatiarbete för Anders Widén och de andra eldsjälarna för att få de båda statliga verken att komma till ett beslut. Förhoppningen är att man ser ett ljus i frågan inom det närmsta året.

Till helgen den 1-2 augusti anordnas Fyrdagarna och då ges det möjlighet för allmänheten att besöka Tylön och att få klättra upp i fyren. Som en följd av det stora intresset kommer det även ges nya möjligheter lördagen den 15 augusti.

ANNONS
ANNONS