dUBBELT UPP. Naturreservatet Mästocka ljunghed ska utvidgas och bli dubbelt så stort. I alla fall om Länsstyrelsen får som de vill.
dUBBELT UPP. Naturreservatet Mästocka ljunghed ska utvidgas och bli dubbelt så stort. I alla fall om Länsstyrelsen får som de vill.

Mästocka ljunghed ska fördubblas

Naturreservatet Mästocka ljunghed utvidgas, och ska bli mer än dubbelt så stort som det är idag. Det föreslår länsstyrelsen.

ANNONS
|

– Ljungheden är unik i sitt slag, och området har kulturhistoriskt värde såväl som naturvärde. Det är också ett viktigt område för friluftslivet, så vi vill gärna satsa här säger Mattias Lindström som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Mästocka ljunghed är i dag 71 hektar stort. Tillsammans med den nya delen blir det nästan 160 hektar stort. Hela reservatsområdet ägs av Naturvårdsverket.

–Marken på det nya området består till stor av hyggen efter granplanteringar. Dessa ska ställas om till ljunghed, med hjälp av betesdjur.

Men det finns också områden med lövträd och tall i betesmarkerna, ungefär som i gammeldags utmarker, säger Mattias Lindström.

ANNONS

Mästocka ljunghed är tillsammans med Mästocka skjutfält och Tönnersjöheden det viktigaste området i Sverige för bevarande av arter knutna till ljunghedar. På Mästocka ljunghed lever 44 rödlistade och 30 regionalt intressanta arter.

Ljunghedar uppstår i atlantiskt klimat, och i Sverige finns de därför främst i sydvästra delen av landet. Drygt 60 procent av ljunghedarna i Sverige finns i dag i Halland. Ändå återstår mindre än en procent av den ljunghed som fanns i länet omkring år 1850.

Ljunghedarna hade stor betydelse för böndernas hushållsekonomi. Djuren kunde beta på heden även under vintern. Ljung användes som spisved, och ull från fåren kunde användas till hantverk. Man kunde också få honung från heden genom att sätta ut bikupor.

Ljunghedarna försvann successivt när jordbruket fick effektivare brukningsmetoder.

– Mästocka ljunghed har levt kvar som en rest av hur ljunghedarna i Halland såg ut förr, säger Mattias Lindström och fortsätter:

–Det är ett unikt område, som är välbesökt. Hallandsleden går igenom heden, och det finns en badplats med promenadslinga runt sjön, så det känns väldigt roligt att vi kan satsa ytterligare på det här området, säger Mattias Lindström.

ANNONS
ANNONS