Misstänkt miljöbrott i Tylösand

Kommunen har lämnat in en polisanmälan om miljöbrott på Nyrebäcken i Tylösand. Med hjälp av en grävmaskin har någon ändrat det krokiga utloppet mot havet till en rak kanal.

ANNONS
|

Det var under en kvällspromenad som det upptäcktes att något inte var som vanligt i Nyrebäcken. Stranden vid volleybollnäten i Tylöbäck är nu helt förändrad och det rapporterades in till kommunen.

– Någon har tagit tag i en bågarna där bäcken flyter och grävt en kanal som leder rakt ut i havet och på så sätt frigjort plats, säger Jonas Eidergård, chef för kust- och idrottsenheten vid teknik- och fritidsförvaltningen.

Den mörkare färgen på sanden och små pölar av vatten visar den krokiga väg som bäcken tidigare tagit ner till havet. Nu är den vägen istället blockerad med en stor vall som leder bäcken raka vägen ner till strandkanten, ungefär 20 meter ifrån den tidigare mynningen. Längs med vallen syns spår av ett tyngre fordon i den tillplattade sanden.

ANNONS

– Det är från en grävmaskin, det vet vi säkert, säger han.

Vallarna är branta och jämna och man kan se att det här inte är något som moder natur själv har åstadkommit. Kommunen själva har tidigare ansökt om att få göra något liknande inför SM-veckan när två evenemang skulle anordnas på var sida om Nyrebäcken. Denna ansökan avslogs dock av länsstyrelsen.

– Det är en rätt stor och omfattande process om man ska få igenom något sånt. Det krävs väldigt omfattande utredningar för att få tillstånd att gräva nära vatten. Man får inte göra vad som helst i sådana känsliga områden, säger Eidergård.

Kommunen fick kännedom om grävningen under tisdagen och diskuterade tillsammans med länsstyrelsen om hur de skulle ta ärendet vidare.

– Vi har pratat med länsstyrelsen om vem som äger frågan. Kommunen äger marken och länsstyrelsen är sakkunniga i det här fallet och lär bli inblandade på ett eller annat sätt längre fram, förklarar han.

De kom då fram till att en polisanmälan var rätt väg att gå och under torsdagen skickades anmälan in.

– Nu ligger ärendet hos polisen och vi får se när de tar kontakt med oss, avslutar Jonas Eidergård.

ANNONS