Caroline Seger och Nilla Fischer får lika mycket i ersättning under samlingarna som spelarna i herrlandslaget, enligt Svenska fotbollförbundets svar till DO. Arkivbild.
Caroline Seger och Nilla Fischer får lika mycket i ersättning under samlingarna som spelarna i herrlandslaget, enligt Svenska fotbollförbundets svar till DO. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Seger om avtalen: "Ska vara lika för alla"

Spelarna i herr- och damlandslaget får lika mycket i ersättning när det gäller samlingar och vinstpremier. Det skriver Svenska fotbollförbundet i ett yttrande.
– Om det är jämställt är det jättebra, säger landslagskaptenen Caroline Seger till TT. Förbundet vill dock inte avslöja vilka summor det handlar om.

ANNONS

Svenska fotbollförbundet (SvFF) utreds av Diskrimineringsombudsmannen (DO) för ojämställda ersättningar till dam- och herrspelare. Ersättningarna är inte offentliga, och SvFF vill ha fortsatt sekretess kring avtalen.

– Det är vad vi har kommit överens om och det är ganska vanligt att innehåll i avtal stannar mellan dem som ingått avtalet. Det kan handla om personlig integritet, det kan finnas andra aspekter som handlar om säkerhet och kommersiella delar, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Aftonbladet.

Lika stor segerpremie

I ett 24 sidor långt yttrande skriver förbundet att ersättningarna som betalas ut till stor del är jämställda.

– Om det är jämställt är det jättebra. Det är precis så det ska vara, säger landslagskaptenen Caroline Seger och fortsätter:

ANNONS

– Jag har inget behov av att säga att jag ska ha pengar av landslaget, men då ska det vara lika för alla. Det är inget konstigt, tycker jag. För vi uträttar exakt samma arbete och representerar landslaget.

Hon poängterar dock att det rör sig om nuvarande landslagsavtal, som för damernas del blev klart i mitten av november 2017.

– Jag har ingen aning hur det har sett ut innan. Har det varit jämställt innan så är det jättebra, men det har vi aldrig sett eller någon annan visat, säger Caroline Seger.

Skillnad på mästerskapsbonus

Förbundet skriver bland annat att ersättningen som spelarna får under en landslagssamling är lika för båda könen, i vissa fall större för damerna eftersom de får ersättning oavsett var en samling sker medan herrarna endast får ersättning för bortamatcher.

Samtidigt ger en seger i en tävlingsmatch lika mycket pengar till herrarna som för damerna, en så kallad matchpremie.

Spelarna får även en publikpremie vid hemmamatcher och där balanserar förbundet upp damerna genom att ge dem en större andel av biljettpriset än vad herrarna får, då dammatcherna ofta innebär mindre publik och billigare biljetter.

När det kommer till bonusar vid mästerskap, som betalas ut av de internationella förbunden Fifa och Uefa, får spelarna en lika stor andel av bruttointäkterna, även om summorna skiljer sig markant.

ANNONS

"Ingen prestige"

"Som exempel fick SvFF av Fifa cirka 167 miljoner kronor för kvartsfinalavancemanget i fjolårets herr-VM, medan bronsplatsen i årets dam-VM endast gav ungefär 24 miljoner kronor", skriver SvFF i sitt yttrande.

Håkan Sjöstrand säger till Aftonbladet att förbundet jobbar för att jämna ut olikheterna och menar att förbundets verksamhet "ska tåla all form av granskning".

– Det har varit ganska stor uppmärksamhet kring de här frågorna under lång tid så vi kan se ett värde i att en myndighet väljer att granska detta, vilket också innebär att det finns stora möjligheter till att det blir en korrekt granskning. Det är ingen prestige för oss. Kommer det visa sig att vi behöver korrigera någonting kommer vi att göra det.

Daniel Kihlström/TT

Simon Sjöstrand/TT

ANNONS