En samlad opposition presenterar sitt budgetförslag. Från vänster Agnes Hulthén (V), Per Stané Persson (S) och Lise-Lotte Bensköld Olsson (S).
En samlad opposition presenterar sitt budgetförslag. Från vänster Agnes Hulthén (V), Per Stané Persson (S) och Lise-Lotte Bensköld Olsson (S). Bild: Lina Salomonsson

Mattias Karlsson: S och V visar vägen för Region Hallands sjukvård

Politik är att göra skillnad och då måste det till prioriteringar. Där alliansstyret i Region Halland misslyckas har vänsteroppositionen en mer uttalad vilja med sin politik.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

När Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i veckan presenterade sitt förslag på nästa års budget för Region Halland ingår givetvis en skattehöjning. Det säger sig självt att de två vänsterpartierna inte kan lägga sig under eller ens på samma nivå som den borgerliga alliansens förslag på 58 öres höjning av regionskatten.

Helt följaktligen föreslår S och V en skattehöjning på 60 öre och skillnaden på två öre ska nog ses som en symbolisk handling.

Men jämförs budgetförslaget från S och V med det som alliansen presenterade för två veckor sedan är det tydligt vilket av dem som faktiskt innebär en politisk vilja att verkligen påverka den halländska hälso- och sjukvården. Och det är faktiskt inte alliansens förslag.

ANNONS

I det S- och V-märkta budgetförslaget ingår en rad satsningar. Mest fokus i budgetförslaget ligger så klart på hälso- och sjukvården. Där ingår det bland annat mer pengar till barn- och ungdomspsykiatrin, projektet ”En väg in” som syftar till att få en gemensam väg till vården för barn och ungdomar samt mer pengar till barn och ungdomsmottagningarna. Totalt vill S och V satsa 25 miljoner kronor på dessa områden.

En stor satsning vill de två partierna också göra på vad de kallar för utvecklingsmedel och som innebär att man vill förflytta mer vård till öppenvården, det vill säga vårdcentralerna. Här har S och V tagit upp tråden för det nu avsomnade Framtidsarbetet som det borgerliga styret initierade under förra mandatperioden. Syftet med Framtidsarbetet var att genom förändrade arbetssätt inom sjukvården bland annat få fler patienter att i första hand söka sig till vårdcentralerna.

”Det som skulle ha hänt har inte genomförts”, säger oppositionsrådet Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) om Framtidsarbetet.

För att finansiera delar av sina satsningar vill de två partierna bland annat halvera kostnaden för hyrpersonal.

Att S tillsammans med V kämpar på i opposition är beundransvärt, deras budgetförslag kommer med allra största sannolikhet inte bli verklighet. Det är faktiskt synd, för här finns en tydligare politisk riktning än i det förslag som de fyra borgerliga partierna har lagt fram.

ANNONS

Även om den halländska hälso- och sjukvården har behov av mer resurser är det tveksamt att göra som alliansen föreslår, nämligen att låta all verksamhet få ett generellt påslag. Det bäddar för att pengarna kommer att sugas upp av förvaltningarna och inte kommer medborgarna till del i form av ökad vårdkvalitet.

Det finns mycket stora utmaningar för dagens hälso- och sjukvård. Dels har regionpolitikerna att hantera ökade kostnader för sjukvården, dels ökar förväntningarna från medborgarna att regionen levererar en bra vård. Det säger sig självt att det inte går att tillgodose alla behov med ökade resurser, det finns helt enkelt inte tillräckligt med pengar. Här har regionpolitikerna en helt avgörande roll. Se till och ta den.

Med de två budgetförslag som hittills har lagts är det oppositionens förslag som visar att politik är att göra skillnad.

ANNONS