Annie Lööf höll på fredagen en lång, historisk presskonferens.
Annie Lööf höll på fredagen en lång, historisk presskonferens. Bild: Pontus Lundahl/TT

Mattias Karlsson: Nu väntar en historisk helg i svensk politik

Efter Annie Lööfs besked att Centerpartiets ledning vill släppa fram Stefan Löfven som statsminister är Sverige nära en ny regering. En regering som hämtar sitt stöd i mittens rike.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Totalt 73 punkter inom 11 olika områden. På fredagen presenterades förslaget till den nya överenskommelsen mellan S, MP, L och C som kan leda fram till en ny regering i nästa vecka.

På en presskonferens på fredagen meddelade Annie Lööf att Centerpartiets ledning rekommenderar partiets förtroenderåd att släppa fram Stefan Löfven som statsminister i nästa veckas omröstning i riksdagen. Närmare en ny regering än så här har Sverige inte varit sedan valdagen.

Nu väntar en spännande helg där respektive parti ska ta ställning till den nya uppgörelsen som innehåller en lång rad olika liberala reformer. Skulle januariöverenskommelsen godkännas är det en historisk händelse i svensk politik.

ANNONS

Det är inte klart förrän det är helt klart. Den banala sanningen har mången journalist fått känna av när de rapporterat om politiska uppgörelser som tyckts vara klara men inte gått i hamn.

Så var läget i mitten av december då det fördes intensiva förhandlingar mellan S, MP, L och C om regeringsbildningen. Mycket pekade på att allt var klart med en överenskommelse. Men den sprack när Annie Lööf på en presskonferens den 10 december meddelade att Centerpartiet säger nej till uppgörelsen. Därmed föll allt eftersom Liberalerna följde efter C.

”Jag är genuint besviken över att S inte tog denna chans”, sa Annie Lööf då, med hänvisning till att Centerpartiet inte fått igenom avgörande krav med reformer på bostads- och arbetsmarknaden.

Nu är läget annorlunda, framför allt har läget blivit allt mer kritiskt sedan talmannen Andreas Norlén tydligt angett en tidtabell för de kommande statsministeromröstningarna. Blir det inget avgörande i regeringsbildningen under januari månad väntar ett extraval den 7 april.

Under jul- och nyårshelgen har det rått en kompakt tystnad från partierna, men inför nästa veckas statsministeromröstning har tempot skruvats upp rejält i slutet av denna vecka. På fredagen kom det kanske mest avgörande beskedet sedan valdagen förra året.

ANNONS

Än en gång var det Annie Lööf och Centerpartiet som höll i taktpinnen. När Lööf på fredagen uttalade sig positivt om den nya uppgörelsen mellan S, MP, C och L visade hon tydligt vägen till nästa regering.

Men det är som sagt inte klart förrän det är helt klart. Centerpartiet kommer på lördagen att ta ställning den nya uppgörelsen i sitt så kallade förtroenderåd.

Men det definitiva avgörandet kommer ändå att falla på Liberalerna som på söndag samlar sitt partiråd för att ytterst avgöra frågan. I och med att L är djupt splittrat i frågan lär det bli spännande tillställning. I veckan har åtta av partiets 20 riksdagsledamöter sagt nej till att samarbeta med Socialdemokraterna. Men sista ordet är definitivt inte sagt eftersom partirådet framför allt består av ombud från hela landet.

I valet i september förra året fanns en tydlig vinnare, Sverigedemokraterna. Partiet gick fram kraftigt och nådde sin största framgång med 17,5 procent av rösterna. Detta skedde samtidigt som de två stora partierna, S och M, backade kraftigt.

Detta tillsammans med att de fyra Allianspartierna blev mindre än de rödgröna partierna ledde till att den politiska kartan ritades om. Under hösten har också Alliansbygget långsamt nedmonterats. Detta beror på att Moderaterna och Kristdemokraterna har gått sin egen väg och tillsammans ville bilda regering med passivt stöd från Sverigedemokraterna.

ANNONS

Både Liberalerna och Centerpartiet har varit mycket tydliga med att de inte kan ge sitt stöd till en sådan regering. Därför har också dörren öppnats till ett blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Men att inleda det samtalet satt långt inne. Det var först när Annie Lööf i slutet av november presenterade en kravlista till Socialdemokraterna för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, som de första förhandlingarna kunde inledas.

Efter att decemberuppgörelsen föll var S-ledaren Stefan Löfven tydlig med att dörren till nya förhandlingar var öppen. Precis före jul meddelande han också att han öppnade upp för förändringar i arbetsrätten.

”Vi behöver göra något eftersom det är snabbare omställningar på arbetsmarknaden”, sa Löfven i en intervju i Dagens Nyheter (21/12-18).

Det är också vad som har skett. Den långa rad av liberala förslag som Centerpartiet fått igenom visar att Socialdemokraterna gjort en verklig högersväng.

”Det hedrar Socialdemokraterna att man insett behovet av förändringar på de här områdena”, sa Annie Lööf på fredagens presskonferens.

På söndagskvällen, när Liberalernas parti-råd är slut lär vi få veta om Sverige får en ny regering i nästa vecka.

Regeringsbildningen är som sagt inte klar förrän allt är klart. Men som denna tidnings ledarsida har förespråkat sedan valresultatet blev klart bör en ny regering hämta sitt stöd i mittens rike. Där finns de konstruktiva förslagen för hur Sverige ska möta de samhällsförändringar som väntar.

ANNONS

LÄS MER:Håll SD borta från makten

LÄS MER:Släpp prestigen och släpp fram politiken

LÄS MER:Mattias Karlsson: Ta chansen nu, L och C

LÄS MER:Låsning – läsning – lösning

LÄS MER:Radikal mittenpolitik är Liberalernas framtid

LÄS MER:Mattias Karlsson: En högersväng från S bäddar för en ny regering

ANNONS