Biologisk mångfald kan skyddas utan att skada skogsägarna

De största nedskärningarna på klimat och miljö i den nya ­budgeten görs på så kallade ”nyckelbiotoper”, skogs­områden med höga naturvärden som staten kan tvångsköpa av skogsägare för att göra om till natur­reservat. Ibland görs tvångsköpen med otillräcklig ersättning till skogsägaren.

ANNONS
|

Replik: Svar till Anders Wirdheim i HP 22/12

Jag tycker att det är bra att M och KD vågar stå upp och skydda skogsägare från att få sin skog konfiskerad i ett försök att stärka ägande­rätten för Sveriges skogsägare.

Myndigheterna har de senaste åren, till synes utan anledning, skärpt tillämpningen av artskyddsförordningen där myndigheten genom beslut kan begränsa markägarens brukande av sin mark med begränsad ekonomisk ersättning.

Flera rättsfall visar att vissa av besluten grundas på otillräckligt underbyggd fakta och godtyckliga beslut. Myndigheternas nu­varande inventering och beslut om nyckelbiotoper är rättsosäker och byråkratisk och kan liknas vid Goliats kamp mot David och som leder till en onödig polarisering mellan skogsägare och miljörörelse.

ANNONS

Politiker och myndigheter måste börja fundera på om vi kan utveckla ­affärsmodeller där höga naturvärden även blir en ekonomisk tillgång för markägaren. Med ekonomiska incitament kan samhället påverka skogsägarens brukande utan att ta ifrån markägaren bestämmanderätten över sin skog.

Med nya affärsmodeller som komplement till befintliga skyddsverktyg tror jag att vi kan bevara och förstärka den biologiska mångfalden samtidigt som skogen fortsatt kan vara Sveriges ekonomiska motor – som också medför att vi kan ersätta fossila produkter med förnybar råvara.

Skogsägare

LÄS MER:Pengar har lagts på åtgärder som skulle ha vidtagits även utan stödet

LÄS MER:Ett högerpolitiskt dråpslag mot svensk natur

ANNONS