Vårprimörer både på pizza och i dessert

ANNONS
|

Glad såsom fågeln i morgonstunden? Nja, det är väl att ta i, men nog är det väl trevligt att vakna till ljudet av ystra koltrastar och att det är ljust ute.

Det är onekligen lite surt att fortfarande behöva skrapa bilrutorna på mornarna, men jag envisas trots detta med att klä mig efter almanackan och går såklart omkring och huttrar i alldeles för tunn jacka.

Förr eller senare kommer klimatet och jag att sammanstråla i ljuv harmoni. En vacker dag blir det. Det är redan bestämt.

Den kommande helgen påbjuder ju traditionen att vi ska bli lite mer våryrsliga än vanligt och då kan det väl vara läge att köra vårtemat ända in i kökskaklet.

ANNONS

Jag har ännu inte uppdaterat mig om läget i sparrissängarna i vår del av riket, men jag kan ana att en och annan knopp börjat titta upp över jordytan och säkert liksom jag också undrar varför det är så sörens kallt.

Sparris är en grönsak jag svårligen kan leva utan. Jag vill gärna ha den färsk också. Tyvärr innebär detta att jag miljösyndar när jag smyger ner ett knippe i varukorgen off svensk season. Men bara värmen kammar till sig så lär det ju bli sprutt på verksamheten hos våra lokala odlare och där, kan jag lova, hänger jag på låset.

Pizza funkar i alla årstider och i alla generationer. Det är avspänd mat som i standardversion sällan kräver mer än en tom mage, ett glas vin, fula kläder och en bra film på tv.

Den här versionen är lite elegantare, men får mycket smaktillskott av cambozolan.

Skär man den i tunna bitar är den perfekt som aptitretare till ett glas rosé, annars är det en trevlig bufférätt eller så gör man den till lunch med en sallad till.

Kom bara ihåg att ugnen ska vara het, het, het och att pizzabagaren måste ha örnkoll på tiden...

Rabarber är också en vårprimör att tokälska. Jag gör ofta både paj och rabarberkaka med marängtäcke, men en kompott är också mumsigt – och användbart. Vill man inte ha den till dessert, kan man använda den ovanpå gröten eller i filen till helgens långfrukostar.

ANNONS

Det tar inte lång stund att få den klar och är uppåt väggarna god att använda tillsammans med pannacotta. Några rostade hasselnötter ovanpå är fint till

Sparris- och cambozolapizza

4 pers

10 sparrisar

10 vårlökar

olivolja

1 vitlöksklyfta

2 mozzarellaostar

200 g cambozola

Pizzadeg:

20 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst

2,5 dl vatten

Ca 5 dl vetemjöl special

1 dl durumvete

0,5 dl olivolja eller rapsolja

1 tsk salt

1/2 tsk socker

Gör så här: Lös upp jästen med ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt i några minuter. Det allra bästa resultatet får man om degen får jäsa i kylen över natten. Ta en tillräckligt stor bunke så den inte jäser över kanten och täck ordentligt med en plastpåse. Mjöla degen så den inte fastnar. Har du inte tid att vänta så länge så låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 45 min.

Dela degen i fyra delar när den jäst klart och forma dem sedan till bollar. Låt vila i ca 10 min så blir de lättare att kavla. Sätt ugnen på högsta undervärme. Ställ samtidigt in en bakplåt på nedersta falsen. Den upphettade plåten gör att pizzan gräddas både snabbare och jämnare.

Skölj sparrisen och skär den sedan i så tunna skivor du kan. Allra bäst resultat får man med en mandolin. Skölj och strimla vårlöken.

Blanda sparrisstrimlorna och vårlöken noga i en skål med lite olivolja och en pressad vitlöksklyfta.

Kavla ut pizzabollarna så tunt som möjligt på ett bakplåtspapper. Pensla med olivolja. Fördela sparris- och vårlöksblandningen över och avsluta med att smula över de både ostsorterna.

Ta ut plåten ur ugnen, lägg snabbt på pizzan och sätt in i ugnen igen. Ta ut när osten börjar bubbla och pizzan fått en fin ljusbrun färg, räkna med 10–15 minuter.

Låt den svalna i fem minuter, skär upp och ät!

Pannacotta med rabarberkompott

4 pers

Kompott:

2–3 grovt delade rabarberstjälkar

1 tsk potatismjöl (kan uteslutas)

1 dl strösocker

1/2 delad och urskrapad vaniljstång med frön

1/2 dl vatten

Pannacotta:

3 dl vispgrädde

1 gelatinblad

1/2 dl florsocker

1/2 delad och urskrapad vaniljstång med frön

Gör så här: Lägg alla ingredienserna till rabarberkompotten i en kastrull och koka försiktigt i 5 minuter tills rabarbern är mjuk. Ställ kallt.

Mjuka upp gelatinbladet genom att lägga det i kallt vatten.

Hetta upp grädde, florsocker och vanilj i en kastrull. Ta av från värmen precis när det börjar sjuda. Lägg i gelatinet och rör om tills det är helt löst.

Ställ kallt, men rör då och då så att det inte blir skinn på ytan. Fördela kompotten i botten på glas. Häll pannacotta över. Ställ in i kylskåp i minst 1 timme.

ANNONS