Vårlig fiskgryta och galet god citronglass

Plötsligt är det där behovet av att trösta bort mörkret med långkok och chiliheta grytor avlägset. Jag tar säkert ut glädjen i förskott... men visst känns det som att våren nästan är runt hörnet...?

ANNONS
|

Jag suktar efter kallt vitt – ja, till och med rosé – och drabbas näst intill dagligen av intensiv craving efter fisk och skaldjur.

När jag inventerade krydd-lådan och hittade finfin fådde-saffran var det liksom självklart att det fick bli en fiskgryta den här veckan, en vackert solgul med både vin i och räkor ovanpå.

Min favvogryta kan verkligen inte beskyllas vara särskilt mager – tvärtom – här fyller man ut rynkorna med både grädde och creme fraiche. I gengäld är den hyfsat dryg, man blir lagom mätt på en portion.

Eftersom jag gillar fisk av alla de slag och aldrig tycks tröttna på lax ingår det såklart lite sånt. Till soppa och gryta kör jag med laxkotlett som kostar betydligt mindre än laxfilé. Man får göra sig omaket att pilla bort ben och skinn, men de två minuterna av ens liv är inte särskilt jobbiga att offra.Vitfisk vill jag också ha, fast torsk känns lite väl lyxigt i en gryta, så den sparar jag till finare middagar. Här fick det bli en prisvärd kolja.

ANNONS

De färska räkorna var däremot inte förhandlingsbara...

Fisk kräver alltid noggrannhet och timing. Överkokt firre är ingen höjdare, så håll koll på klockan. Drygt 20 minuter tar det. Sen sitter man där vid bordet med en alldeles fantastiskt välsmakande fiskgryta, ett glas vitt, en bit baguette och klappar sig själv på axeln för att man väldigt framgångsrikt lyckas glömma världen utanför och bara lever i ögonblicket just nu...

Efterrätten är som gjord att håva in beröm från imponerade matgäst-er med.

Självklart smakar det jättebra även utan limoncello och vodka, men alkoholen höjer trots allt smakupplevelsen några snäpp – definitivt värt att testas i alla fall!

Fiskgryta med saffran och räkor

4 pers

400 g vitfisk

300 g laxfilé eller laxkotlett, fast då får man plussa på med ytterligare 100 g.

1/2 purjolök

2 bananschalottenlökar

1 msk smör

1 vitlöksklyfta

1 msk tomatpuré

1 tsk timjan

1 tsk basilika

2 1/2 dl torrt vitt vin

2–3 msk fiskfond

2 dl creme fraiche

1 dl grädde

2 dl vatten

1 pkt saffran (à 0,5 g)

300 g räkor med skal

Gör så här: Skala räkorna. Tina fisken om den är fryst, annars torka av och skär i bitar. Skölj och finstrimla purjon. Skala och hacka löken. Smält smöret i en stor gryta eller kastrull med tjock botten. Fräs löken och purjolöken ett par minuter tills de blivit glansiga och lite genomskinliga. Pressa i vitlöken. Rör ner tomatpuré, timjan och basilika. Låt detta fräsa en kort stund.

Tillsätt vin och fiskfond. Koka ett par minuter. Rör i grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud på låg värme i ungefär 15 minuter.

Skär fisken i lagom stora bitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare sju minuter. Servera genast med att lägga några räkor på toppen i varje tallrik. Gott med en bit bröd till.

Glassfyllda citroner

4 pers

4 medelstora citroner

0,5 liter vaniljglass

3 msk fruktkött

3 msk limoncello

1 msk vodka

Gör så här: Tvätta citronerna och torka av dem. Skär av en bit av botten på var och en så de står stadigt utan att det går hål. Skär sedan av ett lock. Lägg snittet så ungefär ¾ av citronen är kvar. Ta en liten vass kniv och lossa citronen från skalet genom att skära precis där det vita möter frukten.

Använd sedan både kniv och en tesked och gröp ur citronerna. Försök få bort så mycket som det går av membranet. Sila av ungefär 3 msk fruktkött.

Låt glassen bli halvtinad. Skeda upp i en skål eller blender. Häll i fruktkött, limoncello och vodka. Mixa tills det blir alldeles slätt.

Placera citronskalen i en plastburk. Fördela därefter glassmeten i dem och ställ in i frysen i minst 5 timmar.

Ta ut ungefär 15 minuter innan de skall serveras. Lägg upp på tallrik.

Tryck sist ner ett flarn i härligheten – hembakat eller en ”köbekaga” gör detsamma.

ANNONS