Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

”Vår tid är nu” var även min mammas

På fredsdagen, den 7 maj 1945, hade min mamma en månad kvar tills hon skulle fylla 23 år. Hon hade då flyttat från lilla Älvdalen till storstaden Stockholm för att gå en ”Yrkeskurs för kökspersonal vid större anstalter”.

Dagarna var fyllda med både undervisning och jobb. Hon lärde sig massor, inte minst att hushålla med resurserna. De recept hon gillade bäst var hon klok nog att skriva ner i sin gröna bok ”Kokrecepter”.

Ulla skulle ha gillat både tv-serien och matboken ”Vår tid är nu”. Det var liksom hennes tid också.

Många gånger beskrev hon hur fattig hon var, hur hon brukade koka frukostägget i samma vatten som hon gjorde kaffe av för att inte göra av med mer än hon behövde. Långa perioder levde hon på pannkakor, men unnade sig bara två åt gången för att de skulle vara länge.

Det första receptet i hennes receptbok är ett gulnat klipp ur en tidning. Rätten heter Drottningsoppa och är gjord på morot, palsternacka, purjolök och jordärtskockor som först kokas i kalvbuljong och sedan reds med äggula och grädde.
Den hade lätt kunnat vara paradrätt på tv-seriens restaurang Djurgårdskällaren.

När freden kom anslöt sig Ulla och hennes bästa väninna till den jublande folkmassan på Kungsgatan. Alla ville vara med och fira att Danmark och Norge nu var befriade.
Glädjen var total där de gick i armkrok medan luften omkring dem yrde av papper från alla papperskorgar som tömdes genom kontorens öppna fönster. Människorna hurrade och dansade omkring.

Den blåtonade bilden på sidan 11 i den fina matbok som Johan Rosenlind och de andra gjort utifrån tv-serien säger allt om hur roligt det måste ha varit att fått vara med där och då.

Ulla visste i alla fall på pricken:
”Jo, nu ska du höra – då kom det en kille bakom mig, och så grabbade han tag om min midja och lyfte upp mig. Sen snurrade han runt mig i luften samtidigt som han ropade ’det är fred, det är fred!!’. Sen släppte han ner mig igen och sprang vidare”.
Hon skrattade lika mycket varje gång hon berättade.

Rimmad oxbringa à la Stickan

”Stickan avskyr när man har kryddpeppar i koket av den rimmade oxbringan. Vitpepparkorn ska det vara. Men det som han älskar är att oxbringan serveras med ny-riven pepparrot.”

4 pers
1 kg rimmad oxbringa
3 lagerblad, gärna färska
10 vitpepparkorn
5 morötter
1 gul lök i bitar
1 palsternacka i bitar
Sås:
3 dl kokspad
2 dl grädde
riven pepparrot
salt och peppar
1 msk mjöl
2 msk smör
Metod: Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt kryddor, palsternacka, lök och en av morötterna i bitar. Låt koka i ca 2 timmar eller tills köttet är mört. Ta ut köttet ur kastrullen och sila kokspadet som därefter reduceras till ca 3 dl.
Tillsätt grädden och red av genom att röra ut mjölet i smöret och vispa ned i såsen. Koka upp såsen igen så att den tjocknar.
Tillsätt riven pepparrot i önskad mängd. Strimla de återstående morötterna och koka dem hastigt i lättsaltat vatten.
Servera den rimmade oxbringan i skivor med ytter-ligare riven pepparrot, morötter, sås och kokt potatis.

Kallskänkans nyponsoppa

”Ethel är noga med att ta vara på allt naturen ger. Varje höst får Ethel besök av ett par från Årsta som förser Djurgårdskällaren med såväl färska som torkade nypon.”

4 pers
7 dl rensade färska nypon
ca 1,5 l vatten
1,5 dl socker
1,5 msk potatismjöl
Mandelkakor:
2,5 dl mandelmjöl
3 dl florsocker
3 vispade äggvitor
Metod: Börja med mandelbottnarna. Sikta ner florsockret i mandelmjölet och vänd försiktigt ner i de vispade äggvitorna. Rita cirklar på ett smörpapper, ca 7 cm i diameter. Häll smeten i en sprits och fyll cirklarna med ett tunt lager av smeten. Grädda i ca 15 minuter i 150 grader och låt svalna.
Lägg nyponen i en kastrull och fyll på med vatten så att de täcks. Koka ca 20 minuter. Låt svalna något och mixa nyponen med en stavmixer, sila massan genom en sil och tryck med en slev så nyponpuré kommer igenom. Tillsätt ytterligare vatten om nyponmassan är för tjock. Koka soppan tillsammans med sockret och red soppan med potatismjöl utrört i lite vatten. Koka upp tills första bubblan.
Servera soppan ljummen med mandelkakor och lättvispad grädde.

MEST LÄST